Германският канцлер Ангела Меркел е заявила в петък на пресконференция в Брюксел, че Европейският съюз ще изпълни изцяло спогодбата за мигрантите с Турция, съобщава "Фокус", позовавайки се на Anadolu Agency. В изказване на пресконференция в Брюксел в края на двудневната среща на върха на европейските лидери Меркел отново потвърди ангажиментите на Европейския съюз по отношение на Турция.
"Искаме да направим всичко, за да изпълним наистина това споразумение с всичките му аспекти", подчерта тя. Меркел приветства решението на лидерите на ЕС в петък да освободят втория транш от 3 милиарда евро (3,72 милиарда долара) помощ за сирийски бежанци в Турция, съгласно споразумението от 2016 г.

"Това е много важен сигнал, че най-накрая можем да прехвърлим втория транш от 3 милиарда евро на Турция, разбира се, по програма, базирана на проекти за сирийските бежанци", каза тя. Канцлерът похвали усилията на Турция за приютяването на повече от 3,5 милиона сирийски бежанци от началото на сирийската гражданска война. "В този смисъл Турция върши чудесна работа", подчерта тя.