Франция и Германия са предложили да поканят руския президент Владимир Путин на среща на високо равнище с Европейския съюз като част от по-широко възстановяване на отношенията на Общността с Русия, предават световните осведомителни агенции.

Предложението от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел идва след срещата на американския президент Джо Байдън в Женева с руския президент, а поддръжници на идеята твърдят, че европейските лидери могат да предадат същите директни послания за руското поведение, като същевременно държат вратата отворена за компромиси и сътрудничество.

Критици на по-тесни отношения с Кремъл са загрижени, че това ще възнагради Путин в момент, когато той отново засилва натиска върху Украйна, а Русия е обвинена в засилване на кибератаките срещу САЩ и техните съюзници. Това се случи в ден, когато руските сили заявиха, че са изстреляли предупредителни изстрели по британски военен кораб в Черно море близо до окупирания от Русия Крим, твърдение, което Великобритания отрече.

ЕС не е провеждал среща на върха с Путин от анексирането на Крим през 2014 г. и наложи няколко слоя санкции срещу Русия.

"Трябва да проведем дискусия за това как да се измъкнем от тази отрицателна спирала ... но трябва да напреднем единни", цитира думите на един висш дипломат от ЕС Ройтерс, като същевременно отбелязва, че може да има противопоставяне на среща на върха от балтийските страни членки .

Не беше ясно веднага дали предложението ще включва всички 27 европейски лидери или само изпълнителният директор на ЕС Урсула фон дер Лайен и неговият председател Шарл Мишел.

Байдън и Путин се срещнаха в продължение на три часа в Женева на 16 юни, като и двамата заявиха, че срещата си струва, докато излъчват оплаквания срещу страните на другия. Те се съгласиха, че техните служители ще се срещат по-често като част от диалога за стратегическа стабилност и ще проучат възможността за работа по ново споразумение за контрол на оръжията.

"Струва ми се, че като се има предвид, че Байдън току-що се е срещнал с Путин и е бил много откровен към него, е трудно да се каже, че е лоша идея дори да се срещнем", каза Констанце Стелценмюлер, старши сътрудник в института Брукингс.

"Мисля, че ако е направено по начина, по който го е направил Байдън, нямам проблем с това, защото смятам, че трябва да има директни съобщения, тъй като иначе руснаците ще продължат да ни четат погрешно."

Френско-германското предложение беше представено, когато държавният секретар на САЩ Тони Блинкен започна обиколка из европейските столици, целяща по-тясно сплотяване на политиката между САЩ и ЕС.

Блинкен беше в Берлин в сряда, за да се срещне с Меркел, за да обсъди общата политика по Либия и други въпроси. Той трябва да пътува до Париж за среща с Макрон и след това до Рим.