Руският президент Владимир Путин предложи на белоруския си колега Александър Лукашенко подкрепа в противопоставянето му със Запада по отношение на отклонения пътнически самолет и ареста на журналиста дисидент, пише bg-voice.

През 2013 г. Путин, който е близък съюзник на Лукашенко го подкрепи Лукашенко и горещо го приветства за разговори в южния руски град Сочи и се съгласи с Лукашенко, че реакцията на Запада за инцидента е „изблик на емоция“.

„По едно време те принудиха самолета на боливийския президент да кацне и го изкараха от самолета и нищо, тишина“, каза Путин, имайки предвид инцидент от 2013 г., при който самолетът на Ево Моралес бе принуден да кацне в Австрия в момент, когато САЩ се опитваха да задържат Едуард Сноуден.

Путин подчерта, че след принудителното приземяване на самолета на президента на Боливия няма реакция от Запада.

Самолетът, с който Моралес се прибира от Московския форум на страните износителки на газ, на 2 юли 2013 г., е принуден да се приземи във Виена, след като няколко европейски държави – Испания, Италия, Португалия и Франция – отказаха прекосяване на въздушното им пространство.

Преговорите в черноморския град Сочи бяха организирани преди самолетния инцидент, но идват, след като много европейски държави наложиха забрана за полети на белоруската авиация и ЕС налага допълнителни санкции.

Причината за всичко това бе подозрението, че бившият служител на ЦРУ Сноудън, който разкри мащабни програми за електронно наблюдение на американските специални служби, може да е на борда на президентския самолет.

Боливия и други страни от Латинска Америка осъдиха инцидента като опит за покушение над Моралес в грубо нарушение на международното право.

Лукашенко каза на Путин, че ще му покаже някои поверителни документи за инцидента с Ryanair, които ще помогнат на руския лидер да разбере какво всъщност се е случило.

„Винаги има някой, който ни създава проблеми. Вие знаете за тях, ще ви информирам“, каза Лукашенко на Путин.

Русия, близък съюзник на Беларус, който гледа на бившата съветска република с 9,5 милиона население като стратегически важен буфер на запад, предложи подкрепа за Минск преди срещата с Путин, като същевременно отхвърли спекулациите, че самата тя е съучастник в инцидента.Изглеждащ отпуснат и усмихнат, Путин предложи двамата да поплуват в морето, нещо, с което Лукашенко се съгласи.

Москва заяви, че Беларус е показал готовност за прозрачност в разследването и определи реакцията на Запада на самолетния инцидент като „шокираща“, като руският външен министър Сергей Лавров обвини ЕС в „демонизиране“ на властите в Минск.

Русия и Беларус, които официално са част от „съюзна държава“, от години водят преговори за по-нататъшна интеграция – процес, който отдавна поражда опасения сред опозицията на Беларус, че Лукашенко може да разменя суверенитет в замяна на политически подкрепа от Кремъл.

Путин каза на Лукашенко, че двамата ще продължават да изграждат съюзната държава, но го правят стабилно, без да бързат за където и да е.

На власт от 1994 г., Лукашенко с помощта на Русия се изправи срещу най-големите протести срещу управлението му миналото лято, заради фалшифициране на избори, твърдения, които той отрече. Протестите затихнаха на фона на жестоки репресии, но критиците му планират да организират нови.