Руският президент Владимир Путин изрази надежда в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел, че Германия ще окаже въздействие на Украйна да се въздържа от необмислени стъпки по ситуацията в Керченския проток след задържането на три украински военни кораба и екипажите им от Русия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от осведомителните агенции.

"Владимир Путин оцени провокационните действия на украинската страна като грубо нарушение на нормите на международното право от нейни военни кораби, които преднамерено са пренебрегнали правилата на мирното преминаване през териториални води на Руската федерация", се казва в изявлението.
"Владимир Путин изрази надежда, че Берлин ще окаже въздействие на украинските власти да се удържат от по-нататъшни необмислени стъпки", добави пресслужбата на Кремъл.

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. В него Путин също така е изразил загриженост от решението на Киев да приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност и да въведе военно положение в страната. Той е изразил предположението, че това се прави в контекста на кампанията за президентските избори в Украйна.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не харесва това, което се случва между Русия и Украйна, предаде междувременно Ройтерс.

На излизане от Белия дом Тръмп заяви пред медиите, че работи с европейски лидери по намирането на решение на кризата. Днес Русия пренебрегна западните призиви да освободи трите украински военноморски кораба и техните екипажи.

"Не ни харесва какво се случва и от двете страни. Надяваме се нещата да се уредят", каза Тръмп.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ