Германският канцлер Ангела Меркел обеща подкрепата на Берлин за усилията на Италия да се справи с потока от мигранти, предаде ДПА, цитирана от БНР. Тя каза това на среща с италианския премиер Джузепе Конте при първото му посещение в Германия след встъпването му в длъжност.
Меркел повдигна въпроса за справяне с бежанския проблем в Северна Африка, особено в Либия, и посочи, че е необходимо сътрудничество с организации за бежанците, като Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Преди разговорите си с Меркел, Конте заяви, че Европейският съюз трябва да промени перспективата си и призова блока към повече солидарност при разпределянето на тежестта на миграцията.

И двамата лидери призоваха молбите за убежище да бъдат обработвани преди мигрантите да пресекат Средиземно море, или в родните им страни, или в тези, през които преминават.

Според италианския в. "Република" се очаква Меркел да обсъди с Конте план за увеличаване на броя на служителите на европейската брегова охрана от 2000 на 10 000, за да могат да се грижат за морските граници, да регистрират мигранти и да обработват молби за убежище.