Германия няма да налага ограничение на броя на бежанците, които приема. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на конферениця на нейния Християндемократически съюз в Мюнстер, съобщават германски медии.
Баварската сестринска партия на Меркел, Християнсоциалният съюз, многократно призова за налагане на ограничение на броя на бежанците, на които се предоставя убежище в Германия и предложи горна граница от 200 хил. мигранти на година, идея, която Меркел отхвърли.

"Не смятам, че този инструмент е най-подходящият, по няколко причини", изтъкна тя пред партийния актив в Мюнстер, който се съсредоточи основно върху миграционната политика.

"Има разлика дали има мир в Сирия или Ирак. Една година може да има много малко мигранти, следващата година - повече", посочи канцлерката.

Германия може само да помогне на хората в нужда, добави Меркел и отбеляза, че страната отхвърля и връща обратно онези, които не отговарят на изискванията за международна закрила.

Меркел предупредила срещу изолацията, изтъквайки, че отговорът на глобализацията е "отвореност, основана на ценности".

"Ако на афганистанско дете е позволено да стисне ръката на канцлера, може ли и моята дъщеря също да го стори", попитал човек от публиката. Меркел не възразила и позирала за снимка с 9-годишно момиче от Кьолн.

На регионална конференция в Хайделберг в понеделник Меркел стисна ръката на млад афганистанец.