Тази седмица Германия отмени предупрежденията за пътуване до почти всички страни в ЕС. Над 130 държави по света обаче бяха включени в списъка на рисковите региони, съставен от института "Роберт Кох", пише "Дойче Веле".

Списъкът ще бъде актуализиран редовно, обявиха от института. В момента в него е включена и една страна от ЕС - Швеция. Както и любими туристически дестинации на германците като Египет, Тайланд и Мароко. Тунис, Нова Зеландия и Австралия обаче не са обозначени като "рискови региони".

Кога една страна е "рисков регион"?

Решаващ за категоризирането като "рисков регион" е броят на новите случаи на зараза с коронавирус: ако в рамките на една седмица в дадена страна бъдат регистрирани повече от 50 заразени на 100 000 души, то Германия вече я възприема като "рисков регион".


Но и дори броят на новите инфекции да е под 50, също може да се стигне до категоризирането като "рискова страна" - при недостатъчни капацитети за провеждане на тестове или незадоволителни мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

"Ще бъде взимано предвид и това дали страните дават надеждна информация за актуалната ситуация", казват от "Роберт Кох".

Особено Турция е силно засегната от решенията на Германия. Това е една от любимите туристически дестинации на германците.

"Научните аргументи за това решение са трудно разбираеми за нас", беше обявил преди седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

А президентът Ердоган настоя за отменяне на ограниченията за пътуване до Турция.

Какво означава това?

Пристигащите в Германия, които са пребивавали в рисков регион, трябва да имат предвид, че ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Миналата седмица Германия удължи ограниченията за пътуване до над 160 страни по света. Те важат до 31 август.

Едно е ясно: за рисковите региони ограниченията със сигурност няма да бъдат отменени по-рано.