Германският канцлер Ангела Меркел определи ситуацията в Афганистан след завземането на властта от талибаните като "горчива, драматична и ужасяваща", предаде ДПА.

Меркел даде мрачната си оценка на пресконференция в Берлин в понеделник, ден след като подкрепяното от Запада правителство в Кабул беше свалено от свръхконсервативните бунтовници.

"Това е ужасен развой на събитията за милионите афганистанци, които искат по-либерално общество", каза тя.

Правителството е насочило усилията си към евакуирането на германските граждани и афганистанските служители, работили за германските министерства и военни, съобщи Меркел и допълни, че хаотичната обстановка в Кабул прави операцията "изключително сложна".

Канцлерът заяви, че е в контакт с френския президент Еманюел Макрон по въпроса за кризата, и посочи, че вероятно ще бъде свикано извънредно заседание на Европейския съвет.

Меркел каза, че тя скоро ще предложи съдействие на съседните на Афганистан страни, за да бъде задържано движението на бежанци към Европа под контрол.

"Основното тук е да помогнем на съседните страни, в които могат да пристигнат афганистански бежанци", каза германската канцлерка.

Тя посочи, че сътрудничеството с Пакистан е приоритет и че е важно също така да се установи контакт с Върховния комисариат на ООН по бежанците. Важно е да се осигури на хората "сигурно място да останат край Афганистан", каза Меркел и предупреди да не се повтарят грешките от миналото по отношение на бежанците.