Прощалното посещение на Ангела Меркел в Турция започна със сърдечен прием, с който и двамата лидери са свикнали, като президентът Реджеп Тайип Ердоган приветства напускащия германски канцлер в Истанбул в събота, пише турското англоезично издание Daily Sabah, цитирано от Фокус.

Двамата лидери - които имат близки работни отношения, продължили близо две десетилетия - обсъдиха двустранните връзки, регионални въпроси, миграцията и процеса на членство на Турция в Европейския съюз.

След едночасовата среща в президентското имение в истанбулския квартал „Тарибия“ с изглед към Босфора, Ердоган и Меркел за кратко разговаряха и поздравиха журналисти и граждани по време на посещение на крайбрежната зона на имението. По-късно Ердоган и Меркел се срещнаха на обяд.

На съвместна пресконференция след срещата им Ердоган изрази удоволствието си да приеме Меркел и нейната делегация за пореден път в Истанбул.

"Ние установихме близък диалог, основан на взаимно уважение с моята уважаема приятелка г-жа Меркел, след като тя започна мандата си през 2005 г.", каза Ердоган и добави, че германският канцлер винаги е проявявал разумен и базиран на намиране на решения подход през последните 16 години.

Президентът също похвали Меркел за решаващата й роля в различни кризи, през които ЕС премина през последните две десетилетия.

"Нашият тесен диалог с г -жа Меркел също имаше значителен принос в разработването на решения за различни регионални въпроси.

Г -жа Меркел никога не се отдръпна от поемането на инициативата и носенето на отговорност по редица въпроси, от предотвратяването на миграционната криза, произтичаща от конфликта в Сирия, до осигуряването на хуманитарна помощ за Северна Сирия. Особено благодаря на г -жа канцлера от името на моята нация за искрените й усилия за разрешаване на сирийската криза ", каза Ердоган.

Президентът каза, че се надява, че успешната работа, която са извършили с Меркел, ще продължи по същия начин и при новото правителство, което е в процес на формиране след общите избори в Германия в края на септември.

„Коалиционните правителства полагат усилия да работят съвместно и нашите отношения щяха да са на различен етап, ако нямаше коалиционни правителства“, каза Ердоган и добави, че това е причината Турция да премине към президентската система.

Меркел отговори, като каза, че коалиционните правителства са по -подходящи за Германия, въпреки че Ердоган каза, че Меркел понякога се оплаква от коалиционни партньори.

„Турската общност в Германия представлява нашето общо богатство, включващо важен социален аспект на нашите отношения“, каза Ердоган. След това той изрази надеждата си, че Меркел ще продължи да допринася за приятелството между двете нации.

Расизмът, ислямофобията, ксенофобията и дискриминацията за съжаление остават основните проблеми за турската общност в Европа, добави президентът.

От своя страна Меркел подчерта, че Турция и Германия винаги са имали общи интереси, и подчерта, че това ще бъде така и при следващото федерално правителство.

Меркел също така определи Турция като важен партньор като член на НАТО, като посочи, че Турция се е развила доста по време на нейния мандат и че нейните стандарти се повишават въпреки икономическите проблеми.

Меркел призна, че някога е могла да критикува правата на човека и личните свободи по време на мандата си. Независимо от това, тя каза, че винаги са търсили решения и че е нормално да има различни гледни точки.

"Геостратегически сме привързани или зависими един от друг. Имахме и подробни разговори за талибаните, бежанците и Африка" каза Меркел. "Нашият мир и сигурност са взаимно свързани."

"Искаме да предотвратим трафика на хора, това е необходимост, условие ЕС да подкрепи Турция в това отношение", подчерта още Меркел.

Анкара и Берлин са основни търговски партньори, като Германия оглавява списъка като водещ турски източник на внос и дестинация за износ от десетилетия. Двете държави също споделят дълбоки културни връзки поради присъствието на около пет милиона души с турски произход в Германия, докато Турция е сред водещите туристически дестинации за германците.

Сред другите потенциални въпроси са въпросът на миграцията, правата на човека и ролята на Турция в НАТО. Турция играе ключова роля за приемането на бежанци. Страната вече е приела около 3,7 милиона бежанци от Сирия и стотици хиляди мигранти от други страни, като Афганистан.

Меркел е съ-архитект на мигрантския пакт между Турция и ЕС. Като част от това споразумение Турция получава финансова подкрепа за сирийците в страната, наред с други неща. ЕС планира да плати на Турция още 3 милиарда евро (3,5 милиарда долара) - пари, които страната може да използва и за подкрепа на афганистанците.

Ердоган многократно е подчертавал, че страната му няма да приеме повече бежанци, например от Афганистан.