Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че светът встъпва в нова историческа епоха. Това стана по време на прием в епископията Вюрцбург. Тя заяви, че откритостта, а не популизмът, поляризацията и изолацията ще станат бъдещите решения на световните проблеми, в ерата на глобализацията и цифровите технологии.
"Мисля, че четвърт век след обединението на Германия и след края на Студената война е време нова историческа епоха да смени старата", цитира канцлера Ройтерс.

Ангела Меркел заяви, че някои лидери мечтаят за връщане на мъничкия ограничен свят, но те не трябва да се стремят към изолираност, а към откритост. "Нищо няма да постигнем, ако използваме популизма и поляризацията, като оръжие.", каза Меркел. "Трябва да покажем, че спазваме основните принципи на нашата нация", добави тя. 

"Германия стои пред гигантска задача, но ние трябва да я решим, защото сме правова държава", каза Меркел, коментирайки проблемите с мигрантите в момента. Готовността за интеграция трябва да идва от двете страни, допълни тя и подчерта, че и прииждащите трябва да се подчинят на принципите на държавата, която ги приема.

Самата Меркел чака търпеливо да бъде поканена на преговори с Доналд Тръмп и не се притеснява, че британският премиер Тереза Мей ще стане първият чуждестранен лидер, срещнал се с новия президент на САЩ. Това заяви говорител на Меркел, цитиран от ДПА.

"Всичко с времето си", заяви говорителят Щефен Зайберт пред медиите в отговор на въпрос кога Берлин очаква канцлерът да преговаря с Тръмп. Германия е в контакт с новото правителство на САЩ, подчерта Зайберт.