Ако Америка не уважи искането ни водачът на терористичната групировка ФЕТО да бъде незабавно върнат в Турция, негативните ефекти върху двустранните ни отношения ще бъдат неизбежни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред японската информационна агенция Киодо, цитиран от в.“Стар“.
Чавушоглу посочи, че в Япония действат 15 структури, пряко свързани с Фетхуллах Гюлен – в секторите на образованието, културата и търговията, и настоя за незабавната им забрана, тъй като представляват заплаха за стабилността и сигурността на страната. Той поиска японските власти да върнат обратно в Турция избягалия от генералното консулство в Казан, Русия, турски дипломат, защото е разследван за връзки с групировката на Гюлен и гарантира, че този акт несъмнено ще укрепи двустранното партньорство.

„Западните държави ни обвиняват заради мащабните операции за обезвреждането на свързаните с ФЕТО, но всички разследвания срещу тях се водят съобразно Конституцията и законите на страната. Забавиха се и преговорите за присъединяването на Турция в ЕС, но за това е виновна Европа“, увери Чавушоглу.

Запитан дали е на път да се върне смъртното наказание в турското законодателство, той заяви, че не може да бъде игнорирана народната воля, но този дебат трябва да се води спокойно и дискретно.

Според него визитата на президента Реджеп Ердоган в Русия е сложила точка на кризата в отношенията след инцидента със сваления руски бомбардировач, а това вече е ключ към изхода от проблемите на региона. Той посочи още, че Турция няма да промени отношението си към президента на Сирия Башар Асад. Според него опитът за преврат не е повлиял негативно върху икономиката на Турция и не е необходимо японските фирми да вземат превантивни мерки или да се изтеглят от страната.