Действията на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) представляват значителна заплаха за свободата на пресата в страната. Това се казва обръщение на международния Комитет за защита на журналистите (CPJ) до президент Петро Порошенко, цитирано от БГНЕС.
 

„Най-малко в 7 инцидента, документирани от нас последните два месеца, СБУ е атакувала редакции и журналисти с обвинения, които изглеждат като политически мотивирани, в отговор на критични материали“, посочва се в обръщението на CPJ Правозащитниците напомниха за обиските наскоро на СБУ в редакцията на „Украинская правда“, а също за масовите изгонване от страната на западни и руски журналисти.
 
CPJ припомня в обръщението ареста на провинциалния журналист Василий Муравицки по обвинение в държавна измяна.
 
Комитетът е разочарован, че няма напредък в разследването на убийството на Павел Шеремет.
 
Правозащитниците настояват президентът да обърне внимание на натискът от страна на спецслужбата срещу изданията „Страна“ и „Вести“.
 
Спрямо първото бяха извършени обиски в редакцията и в жилищата на най-малко двама журналисти. А в скандалния обиск във втората медия бяха използвани спецчасти.
 
CPJ настоява президентът публично да осъди тези действия на СБУ, което ще демонстрира „привързаността към делото за защита на демократичните институции и европейските ценности в Украйна“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!