"Почти сигурно е, че Русия е създала голямо ново формирование на сухопътните си сили за засилване на офанзивата в Донбас и укрепване на защитата срещу очакваните украински контраатаки на юг", съобщи Ройтерс, цитирайки разузнаването на британското министерство на отбраната.

Това ново подразделение, наречено Трети армейски корпус, е базирано в градчето Мулино, на изток от Москва. Русия вероятно планира да използва новосформирани доброволчески батальони, които се създават в цялата страна и които групират новобранци от едни и същи райони.

Руски регионални политици потвърдиха, че на потенциалните новобранци  се предлагат изгодни парични бонуси, след като се разположат в Украйна.

Набират се мъже до 50 години със средно образование. Руският армейски корпус обикновено се състои от 15-20 000 войници, но вероятно ще бъде трудно за Русия да доведе Трети армейски корпус до тази численост, като се имат предвид много ограничените нива на ентусиазма на населението за доброволно участие в битка в Украйна.

Ефектът на Трети армейски корпус е малко вероятно да бъде решаващ за кампанията, пишат в заключение от британското разузнаване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук