Блокът на НАТО загуби нови образци техника в района на Запорожие - това е американският бронетранспортьор M1126 Stryker и испанската 120-мм минометна система Alakran.

Първият NTGS Alakran беше унищожен от разчет на ПТУР-ове в Херсонското направление на 12 август в района на Приднепровский. Това е малко селище на около 5 км източно от разрушените Антоновски мостове. По-рано един от дивизионите на 208-а зенитно-ракетна бригада на Въоръжените сили на Украйна беше разположен в Приднепровский, тук бяха унищожени пускови установки С-300.

Близо до Приднепровский има понтонен мост и въоръжените сили на Украйна се опитаха да използват селището за организиране на речна диверсия. През юни тук с прецизни удари бяха унищожени бойците от 808-ми отделен полк за поддръжка, който е специализиран в разполагането на понтонно-мостови преходи.

На 14 август NTGS Alakran е унищожен край Угледар. Самоходната минохвъргачка е взривена от блуждаещ боеприпас "Ланцет" на отделното батальонно-тактическо формирование "Каскад".

NTGS Alakran е на въоръжение в испанската армия. Военният сайт Military Leaks пише, че това е най-леката мобилна минометна система в света. Може да се монтира на всякакви джипове.

Минохвъргачките NTGS Alakran са с калибър 81 и 120 mm. Патентованата система за охлаждане на цевта позволява до 50 изстрела при 4 изстрела в минута без прегряване. Military Leaks пише, че Alakran първоначално е проектиран да бъде използван в най-суровите среди, включително гори и пустини. Само че испанските миномети изгоряха в украинските степи.

Military Leak: Алакран е оборудван с напълно цифрова система за управление на огъня

Украинците монтираха 120-милиметровата минохвъргачка на шасито на Toyota Landcruiser, въпреки че други минохвъргачки бяха монтирани на Jeep J8, Land Rover или дори на пикапи (няма нужда от укрепване на конструкцията за това).

Мобилността се дължи на факта, че минохвъргачката няма система за абсорбиране на отката. Алакран е монтиран в задната част на превозното средство; в бойно положение минометът е поставен в задната част на шасито върху платформа с основна плоча. Енергията на отката отива директно в земята, пише Military Leak.

Минохвъргачките са оборудвани с напълно цифрова система за управление на огъня, която осигурява автоматично насочване, както и бързо пренасочване след всеки изстрел.

По-специално, Alakran използва електромеханичната система за прицелване MAD-1, също разработена от испанската компания NTGS. Позволява ви да се прицелвате и стреляте много по-бързо. Изчисленията се извършват автоматично, а поръчката се подава по радиото. Тоест, не е нужно да крещите "Огън!", като в холивудските филми.

На минометната система Alakran отнема само 30 секунди, за да бъде готова за стрелба, 2 секунди, за да се прицели отново след стрелба, 5 секунди, за да се прицели в нова цел и 15 секунди, за да тръгне да се движи отново.

Системата може да се управлява от екипаж от двама души. Всъдеходът е в състояние да носи общо 40 мини, поставени в кутии за съхранение от всяка страна на превозното средство. Както можете да видите, прехвалената скорост не спаси испанския миномет от руските ланцети.

Army Recognition: Испания загуби 2 батареи Alakran няколко дни след доставката им

Испанската армия започна да използва Алакран през 2019 г., пише Defensa. За първи път получи минохвъргачки мотопехотната бригада на името на крал Алфонсо (създадена е на базата на бившата 23-та мотострелкова бригада). Сега бригадата е част от Силите за бързо реагиране. И тя получи ново оборудване по експерименталната програма Fuerza 35 („Сила 35“), чиято задача е да извърши пълно превъоръжаване на испанската армия до 2035 г.

Така че Украйна за испанските генерали не е нищо повече от поле за експерименти, където те изпращат нови оръжия за изпитания. Освен това минохвъргачките NTGS Alakran никога досега не са били използвани в реални битки.

„Alakran е пример за най-високите стандарти за качество и прецизност. Всяко устройство е произведено с прецизно внимание към детайла, съчетавайки авангардна технология с ненадмината инженерна експертиза,” Това са думи на Хулио Естрела , главен изпълнителен директор на Milanion NTGS, хвалещ своето дете в интервю за Defense Advancement.

Само че в Украйна минохвъргачките са се доказали, честно казано, ужасно лошо, пише Army Recognition. Испанските миномети започнаха да пристигат в началото на август и 2 екипажа вече бяха унищожени (точният брой на изпратеното оборудване не беше разкрит).

Oryx: Испания се страхува да изпрати собствена военна техника на ВСУ

Унищожаването на NTGS Alakran е още по-важно, доколкото това са първите образци на испанска бронирана техника, изгубени от ВСУ. Испания отдавна се отклонява от доставките на оръжие за Украйна. Първите доставки започнаха едва в края на 2022 г., много по-късно от френските, германските и дори още повече от британските.

Испания, по думите на проекта Oryx, се страхува да изпрати оръжия от собствена конструкция на въоръжените сили на Украйна. ВСУ получиха от Испания предимно чуждестранна техника, която беше в резервите на кралската армия.

Това са 55 стари бронетранспортьора M113 (произведени в САЩ), 1 бронирана спасителна машина RG-31 Nyala Ambulance (Южна Африка), 1 система за противовъздушна отбрана Spara 2000 (Италия), 6 гаубици OTO Melara Mod 56 (Италия), няколко броя ракети - прихващачи MIM-23 Hawk и противокорабни ракети (и двата вида са американски).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук