На линията на бойно съприкосновение от страна на ВСУ се появи италианският зенитен комплекс Skyguard Aspide, пишат полски експерти от изданието Defense.

Авторите на публикацията се позовават на кадри от Ukraine Weapons Tracker, които показват кадри от бойното използване на руския дрон ZALA "Ланцет" в Херсонска област, който нанася удари по системата за ПВО.

И въпреки че коментарите под видеото съобщават за унищожаването на комплекса, съдейки по кадрите, е трудно да се определи степента на щетите на техниката.

Трябва да се отбележи, че ако публикуваното видео наистина показва ЗРК Skyguard Aspide, то всъщност това са първите потвърдени данни за тази система за противовъздушна отбрана, която беше доставена на Украйна в края на 2022 г.

За това, че такива комплекси ще бъдат предоставени на Киев, беше обявено от ръководителя на Министерството на отбраната на Украйна Алексей Резников през ноември 2022 г. Тогава той благодари на САЩ, Норвегия и Испания за предоставените системи NASAMS и Aspide.

През февруари 2023 г. стана известно, че Италия също възнамерява да предостави такива системи. Това заяви на 21 февруари италианският премиер Джордже Мелони по време на посещението си в Киев.

Какво е известно за комплекса Skyguard Aspide

Италианската Skyguard Aspide или Spada е наземна противовъздушна отбранителна система с малък обсег, предназначена да осигури противовъздушна отбрана. Една батарея Skyguard Aspide се състои от два радара за управление на огъня Contraves Skyguard, 4 буксируеми пускови установки с 4 ракети и 4 двойни 35 mm оръдия GDF-007.

Ракетите Aspide са базирани на някои решения на американската ракета въздух-въздух AIM-7 Sparrow. Тя използва същата полуактивна радарна глава за самонасочване, която изисква осветяване на целта, но останалите ракети са различни.

Aspide има подобрена осколочно-фугасна бойна глава с тегло 35 кг. Освен това ракетата е получила по-мощен двигател, нова хидравлика и оригинална електроника, което я е направила по-маневрена и с по-голям обсег.

Ракети TTX Aspide

Тегло - 220 кг.

Дължина - 3,72м.

Диаметър - 234 мм.

Размах на крилата - 80 см.

Ефективната далечина на стрелба е до 25 км.

Бойна глава - бойната част е с тегло 35 кг.

Максималната скорост е 4920 км/ч (4 Маха).

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук