Руският флот разположи ядрена атакуваща подводница клас "Ясен-М", за да ръководи флотилия в Куба, отразявайки по-широките тенденции към повишен интерес от страна на Москва към военните операции в Латинска Америка, пише Military Watch Magazine.

Военният кораб ще акостира в кубинската столица Хавана от 12 до 17 юни заедно с фрегатата от проект 22350 „Адмирал Горшков“, петролния танкер „Пашин“ и спасителния влекач „Николай Чикер“, пише „Труд“.

Разполагането е широко тълкувано като един от многото отговори на ескалиращата военна подкрепа на САЩ за Украйна, включително предоставяне на ракети с по-голям обсег на Киев, което им позволява да бъдат използвани срещу цели дълбоко в Русия и предоставяне на персонал и данни за насочване от самолети и сателити на улесняват подобни атаки.

„Като част от редовните военни учения на Русия, ние очакваме това лято Русия да проведе засилена военноморска и въздушна дейност близо до Съединените щати. Тези действия ще завършат в глобално военноморско учение на Русия тази есен“, коментира американски служител.

„Става дума за това, че Русия показва, че все още е способна на някакво ниво на глобална проекция на мощ“, заключи той, като американският флот се готви да наблюдава отблизо ученията в Куба. 

Военноморските способности на Русия в сините води намаляха значително след разпадането на Съветския съюз, без нови разрушители или крайцери, заложени за вътрешна употреба, докато флотът от превозвачи, който преди се предвиждаше да достигне шест кораба до началото на века, падна до само един - кораб, който се е разпаднал и рядко се експлоатира.

Фрегатата „Адмирал Горшков“, макар и много по-малка от миноносците на по-големи военноморски сили като Китай и Съединените щати, по този начин се очертава като най-добрия надводен боен кораб на Русия.

За разлика от надводния флот, руският подводен флот получи много значителни постоянни инвестиции, което означава, че новите поколения подводници с ядрени балистични ракети и атакуващи подводници все още могат да бъдат разгърнати в световните океани и са наистина конкурентни по отношение на производителност с най-мощните си способни колеги в чужбина. Класът Ясен-М, като най-боеспособният руски тип атакуваща подводница, олицетворява това.

Четири щурмови подводници от клас „Ясен-М“ са въведени в експлоатация в руския флот от средата на 2021 г. – по две в Северния и Тихоокеанския флот – с още четири в процес на изграждане.

Когато първият кораб от класа беше пуснат на вода през декември 2019 г., той беше наречен „най-смъртоносната подводница в света“ от американския вестник „Нешънъл  интерест “, отразявайки по-широки опасения, че класът може да измести баланса на силите в откритите океани значително в полза на Русия.

Военните кораби могат да разположат всички съществуващи класове руски крилати ракети с клетки за вертикално изстрелване, побиращи до 32 ракети, като същевременно носят десет торпедни апарата и ракетна система земя-въздух с малък обсег на действие Igla-M.

Счита се, че корабите вероятно са били приоритизирани да получат първата в света хиперзвукова крилата ракета „Циркон“, която за първи път беше доставена на руския флот през 2019 г., като първото изстрелване на „Циркон“ от кораб от клас „Ясен“ беше извършено през октомври 2021.

С обхват от 1000 километра и скорост от Мах 9, ракетите се считат за изключително предизвикателни за прехващане.

Възможностите на подводниците от клас „Ясен-М“ бяха подчертани със значителна загриженост от американски официални лица в миналото, като ръководителят на Северното командване на САЩ и американо-канадското командване за въздушно-космическа отбрана на Северна Америка генерал от военновъздушните сили Глен ВанХерк описа корабите като близки конкуренти на най-добрите атакуващи подводници на американския флот по отношение на тяхната безшумност.

По това време той подчерта, че разширяването на флота ще представлява нова и безпрецедентна заплаха за континенталната част на САЩ, като тяхната способност да нанасят удари с крилати ракети над американска територия, преди да изчезнат в океана, е особено трудна за защита.

Докато по време на Студената война Съединените щати трябваше да се борят само с ядрения подводен флот на съветския флот, тези способности оттогава се увеличиха, като Русия нае такива кораби на Индия, докато Китай разработи свой собствен изключително усъвършенстван клас Type 093, а Северна Корея разработва такъв кораб повече от десетилетие.