Руските дизелово-електрически подводници от проект 636.3 Варшавянка се отличават с мощно оръжие и стелт. Това съобщава американското списание The National Interest.

Изданието посочва, че подводниците от проект 636.3 са способни да носят съвременно оръжие, включително крилати ракети "Калибър". Подводниците също получиха шест торпедни апарата и електроцентрала, осигуряваща им подводна скорост до 19 възела.

Изданието отбелязва, че някои военноморски експерти на САЩ са нарекли тази подводница „черна дупка“ заради високата си стелт.

Подводницата от клас Kilo, проектирана от съветската епоха, продължава да играе жизненоважна роля в руския военноморски арсенал въпреки възрастта си.

Известен със своето дизелово-електрическо задвижване, Kilo-class предлага ограничена издръжливост в сравнение с атомните подводници, но остава ефективен в регионални конфликти.

Проектиран през 70-те години на миналия век, Kilo е претърпял значителни подобрения, за да подобри своята стелт, задвижване и автоматизация.

Модерната версия 636.3, известна още като Improved Kilo II, разполага с усъвършенствани оръжия, включително торпеда и ракети Kalibr. Въпреки че е остаряла, подводницата от клас Kilo е доказала своята значимост в руско-украинската война.

Руската инвазия в Украйна възроди интереса към руския военен арсенал. Най-вече интересът е насочен към сухопътния и въздушния арсенал на Русия, тъй като руско-украинската война се превърна в сухопътна война на изтощение . Много е направено например от руските танкови и бронирани превозни средства.

Но е обърнато внимание и на руските самолети, Сухой и МиГ например. И в по-малка степен се обръща интерес към руските военноморски активи, които са участвали в конфликта, макар и в по-периферна роля.

Един руски военноморски актив , който е участвал в руско-украинската война, е подводницата от клас „Кило “, проект от съветската епоха, който отдавна е остарял – но остава достатъчно подходящ, за да се конкурира с украинските военноморски отбранителни системи.

Докато американските подводници и дори много руски подводници са използвали ядрени електроцентрали, Kilo все още разчита на дизел-електричество. Недостатъкът тук, разбира се, е намалената издръжливост. Докато атомна подводница може да остане в морето за неопределено време, Kilo има 45 дни издръжливост в морето.

Докато атомна подводница може да прекоси земното кълбо, Kilo е ограничена до само 400 морски мили под вода (или до 7500 морски мили при гмуркане с шнорхел). Обхватът няма да го намали, ако сте поели ролята на световна полиция (ала САЩ). Но ако просто се опитвате да се наложите на източните си съседи, обхватът на Kilo ще е достатъчен.

Подводницата Kilo е проектирана през 1970 г. и е построена за първи път през 1980 г. Общо са построени 73 Kilos , докато 64 са все още активни. Един килограм беше изгубен при инцидент, един беше запазен, а шестнадесет бяха пенсионирани. Но като цяло построените килограми все още са в действие.

„Руската дизелово-електрическа подводница от клас Kilo е една от най-успешните военноморски програми в съвременната история“, пише Ерик Вертхайм за Военноморския институт на САЩ. „Повече от 70 единици от клас Kilo са построени през последните 40 години и повече от 60 остават в експлоатация с военноморските сили на Алжир, Китай, Индия, Иран, Мианмар, Полша, Виетнам и Русия. Все още се създават нови и подобрени модели, като доставките са планирани доста в бъдещето.“ 

Първоначално известна като проект 877, Kilo е атакуваща подводница, предназначена за операции срещу кораби и подводници в малко плитки води. Фазата на проектиране започва през 1974 г. в Съветския съюз, в конструкторското бюро Рубин. Докато Kilo е в непрекъснато производство от началото на 1980 г., дизайнът е актуализиран и модернизиран в опит да се запази уместността на подводницата.

„Строителството е извършено в множество съветски/руски корабостроителници“, пише Вертхайм, „продължавайки от дизайна 877 през 80-те години до удължения дизайн 636 през 90-те години. 636, често наричана подобрената подводница Kilo или Kilo II , включва цялостни подобрения.“

Подобренията? По-тихо задвижване, подобрена система за задвижване и повишена автоматизация. Kilo от съветската епоха беше пренесен в двадесет и първи век. И подобренията продължават и през 21 век. През 2010 г. Kilo беше допълнително усъвършенстван в това, което е известно като Kilo Project 636.3, известен също като Improved Kilo II.

Improved Kilo II беше доставен за първи път на руския флот между 2014 г. и 2016 г. Поръчките за Тихоокеанския флот започнаха да пристигат в края на 2019 г. и се очаква да продължат до 2025 г. И според всички оценки новата 636.3 е способна подводница.

„Модерният дизайн 636.3 измества приблизително 2350 тона на повърхността и 3100 тона потопен“, пише Вертхайм.

„Въпреки че някои източници поставят това число до 3950 тона. Подобрените подводници Kilo II са с дължина 242 фута с ширина 32,5 фута и газене 20 фута.

Най-новите Kilo разчитат на две дизелови поколения, включващи едно седемлопатно витло с фиксирана стъпка. Задвижващата система позволява максимална скорост от 17 възела при изплуване и 20 възела при потапяне. Смята се , че Kilo има максимална дълбочина на гмуркане от 984 фута.

Подводницата се предполага, че е доста стелт, като някои американски военноморски експерти наричат ​​подводницата в някакъв момент „черната дупка“.

Kilo е оборудван с шест 21-инчови носови торпедни тръби, които могат да се използват за изстрелване на торпеда или морски мини. Торпедните тръби на Kilo дори могат да се използват за изстрелване на ракети Kalibr/Klub за далечни наземни атаки или противокорабни атаки. Съобщава се, че Kilo е бил използван за атаки на далечни разстояния срещу ISIS през 2015 г.

Съвсем наскоро Kilo, дебнещи в Черно море, бяха използвани за атакуване на наземни цели в Украйна.

След потапянето на руския крайцер „ Москва“ през април 2022 г. от украинските сили, на Черноморския флот беше наредено да не влиза в украински води – с изключение на „ Кило“ , на който беше разрешено да патрулира във водите край Украйна, както обикновено. One Kilo обаче беше сериозно повреден по време на сух док от удар на украинска ракета Storm Shadow в Севастопол.