Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин е категоричен, че Белград няма да признае Косово. Изказването му дойде в отговор на заявлението на външния министър на Германия Зигмар Габриел, че Сърбия трябва да признае Косово, за да бъде приета в Европейския съюз, предава македонската редакция на радио „Свободна Европа“.

„Ако членството в ЕС наистина зависеше от успехите във върховенството на закона или свободата на медиите, то Сърбия вероятно отдавна щеше да е член на Съюза. Но тях изглежда ги интересува само едно – да признаем Косово и нищо друго. Сърбия няма да признае Косово, а по-конкретно, няма да го признае, за да стане член на ЕС“, е заявил Вулин, според цитата на сръбската държавна агенция TANJUG.
Изявата на германския министър предизвика реакцията и на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, който е заявил, че Габриел е този, който трябва да осъзнае реалността, а не Сърбия. „А реалността е, че сегашното правителство на Германия е пред падане“, е заявил сръбският дипломат.

„Свободна Европа“ припомня, че Габриел, по време на визитата си в Прищина, е заявил, че сръбските власти трябва да се съобразят с реалностите и да признаят независимостта на Косово, за да стане Сърбия член на ЕС.