Мумиите, открити преди пет години на територията на археологическия обект в Пачакам, са проучени с помощта на мобилен рентгенов комплекс от учени от Университета в Западен Онтарио (Канада). Сканирани са общо 200 останки, датирани от 1100-1470 години. В много снимки учените забелязват странни артефакти.

Направени са общо 880 снимки и са извършени 31 компютърни сканирания. По-късно от двуизмерни изображения се създава един вид мозайка, комбинирайки ги заедно, за да се получи ясна цифрова картина. Както се оказа, много от телата били частично запазени, така че било невъзможно да се премахне слоят тъкан от тях.

На една снимка специалистите видяха огънат диск, наречен "тако". От другата е остър предмет, който е заседнал в една от мумиите. На третата снимка има татуировка на ръката и голям брой памучни семена, които най-вероятно са били необходими за погребален ритуал.

Не е известно дали телата са били мумифицирани. Може и самите те да са стигнали това състояние поради сухия климат. Въпросът също остава отворен при какви обстоятелства всички предмети са се появили в телата на мъртвите.

Превод: БЛИЦ