Астрономът-аматьор Генадий Борисов е открил нов междузвезден обект, дошъл от външността на Слънчевата система, според „Minor Planet Center“.Първият междузвезден обект в нашата Слънчева система беше открит от астрономите през 2017 г. Oumuamua имаше хиперболично движение, което показваше, че е дошъл отдалеч и никога няма да се върне там.

Със сигурност той предизвика и много спекулации за произхода му, една от които може да е, че той принадлежи на извънземни.

Новооткритият обект е вторият междузвезден обект, следват допълнителни проучвания.

Борисов за пръв път забелязал обекта на 30 август с помощта на телескоп, който сам направил. Последвали по-нататъшни потвърждения,  а „Minor Planet Center“ издаде известие за новият обект, наречен „C / 2019 Q4 (Борисов)“.

Ако неговото междузвездно естество бъде потвърдено, то ще получи ново наименование, започващо с "2I" (I като начална буква на думата Interstellar).

Учените започнаха да изследват формата на орбитата му и изчисленията показват, че тя има хиперболична, а не елиптична форма, която характеризира небесните тела в Слънчевата система.

Хиперболичната форма показва, че този новооткрит обект ще напусне системата ни и никога няма да се върне.

Превод: БЛИЦ