Сигнал от дълбокия космос, наречен FRB 20180916B, който се повтаря на всеки 16,35 дни, озадачи учените. Те дълго време се опитват да открият произхода му и да обяснят възникващата цикличност, съобщава Nature.

Новите радио наблюдения показаха доста интересен резултат. Преди се смяташе, че цикличността на сигнала може да възникне в резултат на взаимодействието между две звезди, които се въртят на късо разстояние една от друга. Създадените модели са показали, че такива двоични файлове нямат нищо общо с бързите радиоизриви.

FRB 20180916B се повтаря циклично, което го прави наистина уникален. С негова помощ учените могат да получат допълнителна информация за редица мистериозни космически явления. Пастор-Маразуела и колегите му използваха два мощни телескопа, за да наблюдават FRB.

След като анализират резултатите, открили по-червени и по-дълги вълни, което може да показва, че двоичните ветрове не участват в процеса и са напълно блокирани. Миналата година експертите предположиха, че само един обект може да предизвика цикличен радиоизрив. Това може да бъде въртящ се пулсар или магнитар.

Бързите радиоизриви са едно от най-загадъчните явления в космоса. Те са много къси, но в същото време имат доста висока мощност. Само за милисекунда такъв сигнал освобождава много енергия, чието количество е равно на това, което може да освободат 500 милиона слънца. Повечето източници на такива радиовзриви се записват от специалисти само веднъж. Ето защо те са трудни за изучаване, тъй като са силно непредсказуеми.

Превод: БЛИЦ