Изследователи от Австралия за пореден път успяха да направят снимки на изоставена военна база, която се намира в Антарктида. Ръководителят на групата Ерик Робъртс съобщи, че целият район, където се намира базата, е бил проучен предварително, пише The Sun.

Експертите заявяват, че военната база постепенно потъва в ледника и буквално след няколко години от нея няма да остане никаква следа.

Учените се надяват експедицията им, която е планирана за месец декември, да им позволи да узнаят повече за тайнствената база. Изследователите възнамеряват да се сдобият с някакви документи и артефакти, които евентуално се съхраняват там.

По-рано се появи информация, в районът е проучван само с помощта на снимки от космоса. От тях е установено, че във въпросния участък има странни постройки и писта за излитане и кацане.Източник от Пентагона разкри, че се планира експедиция. В групата ще влязат американски учени, няколко сапьора и научни работници. Те ще се опитат да изяснят на коя страна е тайнствената база.

 Следва да се отбележи, че през юли въпросният обект не е бил фиксиран на нито една спътникова снимка. Учените предполагат, че е била покрита със сняг при поредната  снежна буря.

Експертите отбелязват, че ще бъде много трудно да се намери базата, но те разполагат с точни координати, което значително опростява задачата им.

Превод: БЛИЦ