Взривове гърмяха на територията на полигона в Херсон, където се провеждат военни учения на мобилизирани руски военни Това съобщават местните медии, цитирани от "Униан".

Снимки, публикувани онлайн, показват издигащ се сив облак дим.

Руският пропагандист на Комсомолская правда Александър Коц първи намекна в социалните мрежи, че експлозиите са вражески удар. По-късно той написа, че окупаторите уж обезвреждат невзривени боеприпаси от мини, пише "Униан".

Напредването на въоръжените сили на Украйна на юг в момента е забавено поради дъждовния сезон, каза министърът на отбраната на страната Алексей Резников. Но контраофанзивата продължава.

Според него въоръжените сили на Украйна контролират всички мостове, така че има голяма вероятност освобождаването на Херсон да се осъществи без улични боеве.

На фона на успехите на украинската армия расте заплахата от подкопаване на язовир Каховка от руснаците, което според Кремъл трябва да отреже въоръжените сили на Украйна от левия бряг. Някои експерти не са съгласни с това.

Отбелязва се, че ударната вълна ще обхване на първо място самите руснаци. Освен това, според секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана, това ще затвори завинаги въпроса за Крим за Руската федерация.

В региона продължава депортирането на украински граждани в Крим и Русия, а руснаците бързо изнася плячката в други окупирани региони, посочва украинското издание. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук