Държавният департамент на САЩ съобщи, че през май са били изгонени двама дипломати от посолството на Куба във Вашингтон след "инциденти". Служители в американското посолство в Хавана получили здравословни проблеми, сред които и загуба на слуха, предаде Reuters.

Говорителят на департамента каза пред репортери, че не е ясна точната причина за инцидентите, но пострадалите американци са се върнали в родината "по медицински причини" без заплаха за живота им.

"Възприемаме тези инциденти много сериозно и в момента има разследване", каза тя и добави, че на 23 май двама служители от кубинското посолство са били уведомени, че трябва да напуснат САЩ и те са го сторили. По думите й първият инцидент е бил регистриран към края на 2016 г.

Анонимен правителствен източник от Вашингтон каза още, че през последните шест месеца неколцина служители в посолството на САЩ в Хавана са били евакуирани заради проблеми със слуха и други симптоми. След това някои от тях е трябвало да ползват слухови апарати.

Външното министерство в Хавана декларира, че "Куба никога досега нито в бъдеще би позволила кубинската територия да бъде използвана за каквито и да било действия срещу акредитирани дипломатически представители или техните семейства". Министерството съобщи, че е започнало свое разследване и потвърди желанието си да сътрудничи с американската страна за изясняване на случая.

Друг анонимен източник съобщи, че след месеци на разследване американски експерти установили, че пострадалите дипломати са били изложени на въздействието на модерна апаратура, излъчваща звукови вълни извън обхвата на човешкия слух. Устройството е било разположено в или извън жилищата на пострадалите.

Не станало ясно дали апаратурата е оръжие за умишлени атаки или е имала друго предназначение.

Вашингтон и Хавана възстановиха дипломатическите си отношения през 2015 г., прекратени преди повече от половин век, и отвориха посолства.