Защо се самоуби Беноа Виолие, обявен за най-добър готвач в света преди месец от престижната френска класация “Ла Лист”? Отговорът остава мистерия, откакто в неделя простреляното тяло бе открито в дома му край Лозана в Швейцария. Геният на кулинарията бе на 44 г, припомня 24 часа.
Полицията е пестелива в информацията. Знае се, че Виолие се е прострелял с едно от многобройните си оръжия, тъй като от дете бил запален ловец. Мъртвият бил открит от съпругата си Брижит, с която заедно управлявали прочутия му ресторант &ldquo;Отел дьо Вил&rdquo; в швейцарското градче Крисие. За предсмъртно писмо не се споменава. Полицията е започнала разследване.<br /> <br /> Всички, познавали Виолие, са в шок от необяснимия му фатален край. За тях самоубийството е пълна загадка.<br /> <br /> Пред швейцарската преса близките му го описват като уникален перфекционист в кухнята, но с много ведър нрав. До последния момент бил усмихнат, жизнерадостен, пълен с идеи и планове, готов винаги да протегне ръка в нужда. Независимо от известността и многото си награди, готвачът не бил жертва на звездоманията. Управлявал екипа си спокойно, никога не повишавал тон.<br /> <br /> Финансовите дела на ресторанта му вървели перфектно, твърдят акционерите. Освен начело на &ldquo;Ла Лист&rdquo; - класацията, която го направи лидер сред 1000 ресторанта в 48 страни, заведението на Виолие притежава три звезди от гастрономическия пътеводител на &ldquo;Мишлен&rdquo;. През 2013 г. Виолие бе обявен за готвач на годината от другия най-престижен справочник - &ldquo;Го-Мийо&rdquo;.<br /> <br /> Хармонични били и отношенията в семейството. С жена му Брижит били тандем не само в живота. Тя напуснала работата си като козметичка, за да се превърне в най-верния му помощник в ресторанта. Двамата имат 12-годишен син.<br /> <br /> Британският в. &ldquo;Дейли телеграф&rdquo; обаче пише, цитирайки близки, че преди дни Виолие получил &ldquo;неочаквана вест&rdquo;, която го разтърсила, и оттогава според свидетелите &ldquo;той не беше същият човек&rdquo;. Не е ясно дали става въпрос за новина от професионален или личен характер.<br /> <br /> Във вторник в памет на Беноа съпругата му Брижит обяви, че ще отвори ресторанта в Крисие и ще посрещне верните клиенти, направили си резервация преди 4-5 месеца. Само така човек можеше да се добере до маса в &ldquo;Отел дьо Вил&rdquo;, чиито три звезди бяха потвърдени от швейцарското издание на &ldquo;Мишлен&rdquo; в средата на ноември. В понеделник Виолие трябваше да е в Париж на предствянато на новото издание на справочника за 2016 г. Вместо това всички топготвачи станаха на крака, за да отдадат почит с минута мълчание на паметта на младия си колега.<br /> <br /> Може ли прекаленият успех също да стане причина за самоубийство?, разсъждаваха във вторник световните медии. Възможно ли е огромното напрежение, че си на върха и трябва на всяка цена да останеш там, да е довело Виолие до психически срив? Според в. &ldquo;Ню Йорк таймс&rdquo; прочутият готвач е може би поредната жертва на един жесток свят на непрекъснато състезание към съвършенството, в който кулинарните богове могат да бъдат издигани и запращани към дъното от молива на безмилостни критици. Изданието припомни, че така се случи през 2003 г. с друг голям готвач - Бернар Лоазо, който сложи край на живота си от страх, че може да изгуби третата си звезда на &ldquo;Мишлен&rdquo;. Според психолози депресиите не са рядкост в света на великите майстори в кухнята, но често остават скрити за околните, защото да говориш за страховете си в тези среди е табу.<br /> <br /> Беноа Виолие е роден на 22 август 1971 г. в Сент, близо до крайбрежния град Ла Рошел в Западна Франция. Семейството със 7 деца се занимавало с отглеждане на лозя и винарство. Любовта към кулинарията Беноа наследил от майка си. Научил много тайни за виното, коняка и лова от баща си.<br /> <br /> 20-годишен, Виолие заминава за Париж, където се обучава при звезди като Жоел Робюшон и Беноа Гишар. Те го научили на упорит труд, дисциплина и изкуството да твори красота в чинията. Кариерата му във френската столица се формира в 4 легендарни ресторанта - &ldquo;Льонотр&rdquo;, &ldquo;Фошон&rdquo;, &ldquo;Риц&rdquo; и &ldquo;Тур д'Аржан&rdquo;.<br /> <br /> В съществуващия от 60 г. швейцарски ресторант &ldquo;Отел дьо Вил&rdquo; в Крисие работи от 1996 г. под ръководството на Филип Роша, а през 2012 г. го поема. Малко по-късно взема и швейцарско гражданство. Според в. &ldquo;Гардиън&rdquo; през 2015 г.<br /> <br /> Виолие бил покрусен от загубата на двама близки на сърцето му хора - през април умира баща му, а през юли и менторът му Филип Роша. Роша излиза да покара колело, прилошава му, припада и се наранява фатално. За Виолие това е огромен шок, тъй като го обичал като втори баща.<br /> <br /> Виолие бе смятан за един от най-големите майстори на дивеч в света. Той е автор на 4 кулинарни книги за дивеча. Последната пише в продължение на 6 г. Тя е дебела 1088 страници и е посветена на пернатите.<br /> <br /> Ресторантът му в Крисие, обслужващ само 50 клиенти на вечер, предлага менюта между 285 и 380 швейцарски франка (260-340 евро) на човек.<br /> <br /> Готвач №1 имал и много проекти, разкрива сп. &ldquo;Нувел обсерватьор&rdquo;. Един от тях бил свързан със създаването на готварска академия към ресторанта му. В интервю за швейцарския в. &ldquo;Льо Тан&rdquo; наскоро той разкри, че са му предлагали половин милион евро, за да даде името си на ресторант в Близкия изток, където да ходи само веднъж в месеца, но той отказал.<br /> <br /> Във вторник френският в. &ldquo;Либерасион&rdquo; пък публикува интервю с топготвача, взето няколко дни преди смъртта му. Там той изповядва, че се надява успехите му да продължат. Виолие казва също, че ще замени лова с фотографията и няма намерение да увеличава броя на ресторантите си, защото обича да е близък с клиентите. Посвещава им всяка вечер около час и половина, обикаляйки масите, за да разговаря с тях. Сред феновете му бяха бившият испански крал Хуан Карлос, бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, актрисата Шарън Стоун.<br /> <br /> &ldquo;Планетата осиротя, той беше изключителен&rdquo;, написа в туитър прочутият френски готвач Марк Вейра. Швейцарските колеги на Виолие го наричаха &ldquo;Федерер на кухнята&rdquo;, а &ldquo;папата&rdquo; на френската кулинария Пол Бокюз го определи като &ldquo;голям готвач, голям човек, гигантски талант&rdquo;.<br /> <br /> Погребението още не е насрочено. Междувременно ресторантът в Крисие е поет от дясната му ръка Франк Джованини. <br />