Монсерат Кабайе е име, което звучи познато дори и на хората, които ненавиждат операта. Тя е една от най-известните живи певици, партньор и приятел на Хосе Карерас. Това, което я прави популярна извън оперните среди, е дуетът с Фреди Меркюри.

Монсерат Кабайе е омъжена за оперния певец Бернабе Марти, от когото има дъщеря - Монсерат Марти, и син - Бернабе Марти. С дъщеря си, която също е оперна певица, често пеят заедно. Двете идват за общ концерт на 27 септември в НДК. Звездата вече е пяла в България - през 2000 г.

Оперната легенда Монсераст Кабайе почина на 85-годишна възраст в болница в Барселона. Тя прекарала последния месец в лечебното заведение заради влошено здравословно състояние.  

1. Работила е като шивачка Родена е на 12 април 1933 г. в Барселона. Още от дете започва да взема уроци по пеене, но когато е на 14 г., баща се разболява и се налага да напусне работата си в местния завод за химически торове. Монсерат се хваща на работа като шивачка, за да помогне в издръжката на семейството. Майка Анна е дизайнер на дрехи, но няма постоянна работа. Когато става звезда, Монсерат Кабайе не се доверява на друг дизайнер освен на майка си.

2. Художник на път Звездата рисува “доста прилични портрети” с акварели, молив и дори с маслени бои. Тя не се разделя с водните боички и често рисува пейзажа от хотелския си прозорец в градовете, в които отсяда.

3. Закъсняла за собствената си сватба Колкото е дисциплинирана в работата, толкова е хаотична в личния си живот. Всички нейни близки се оплакват от това, че вечно закъснява. Монсерат Кабайе е прочута с това, че закъсняла за собствената си сватба. През 1964 г. тя сключва брак с известния испански тенор Бернабе Марти, с когото понякога пее на една сцена. 

4. Фреди Меркюри - приятел и фен Великият Фредерик Бонсара не пропускал неин концерт. Вокалът и създател на “Киун” е написал специално за Монсерат парчето Exercises in Free Love. Песента “Барселона”, която през 1992 г. изпълниха в дует на олимпийските игри в Испания, стана хит на всички (на церемонията, естествено, бе пуснат гласът на Фреди, който ни напуска година по-рано). 

5. Не ѝ пука за теглото Обожава вкусните ястия и е кулинарка. Един от специалитетите е ягодов сладкиш, който приготвя за семейството и приятелите си. Според Монсерат Кабайе оперната певица трябва да може да си държи диафрагмата, а за това е нужно да има обем. Слаботелесната певица няма да има достатъчно мощен глас, обосновава се Монсерат.

6. Страшна е, когато се ядоса Ако имате щастието да се запознаете с нея, гледайте да не я ядосате. Според руския продуцент Вячеслав Тетерин гневът на певицата е “титаничен, той изригва като вулкан. Може да се разяри за дреболия. Тя влиза в роля, заема заплашителна поза, очите святкат, веждите се свиват. Разяри ли се, никой не смее гък да каже. Хубавото е, че бързо отминава и тя дори може да се извини, ако види, че е изплашила човека”.

7. В Азербайджан е персона нон грата Преди няколко години беше обявена за персона нон грата в Азербайджан заради посещение в Нагорни Карабах. Баку смята автономната област за окупирана азербайджанска територия. Финландия е другата държава, в която Монсерат не пее. През 1992 г. е имала договор с Хелзинки, който с радост е прекратила поради несходство в характерите. Оказало се, че пламенната Монсерат и хладната финландска публика просто не мелят брашно. За сметка на това с бившия украински президент Юшченко бяха в отлични отношения. През 2006 г. той й връчи ордена “Принцеса Олга I степен".