При пълнолуние спим по-лошо, а сънят в хладни помещения е много по-здравословен - това са само два от многото митове за съня, се казва в материал на Дойче веле. Кое е вярно и кое - не, когато става дума за съня? И има ли правила, гарантиращи спокойна нощ?
Да започнем с твърдението, че спането в хладни помещение е по-здравословно. Да, това е вярно. Добре е температурата в спалнята да е 16-17 градуса. Така се помага на тялото, чиято температура намалява с около един градус при заспиване. В спалнята обаче не бива да е по-студено от 16 градуса, трудно се заспива, когато ръцете и краката са на студено.
В подобен случай дори самите учени посягат към чорапите. Причината: Чрез експеримент италиански учени са установили, че кожата на крайниците се свива при ниски температури и така не може да отдава повече топлина. Заспиването в такива условия е трудно - тогава чорапите са сериозно предимство.
А дали наистина възрастните хора се нуждаят от по-малко сън? Това не е вярно! Според най-новите изследвания възрастните хора се нуждаят от седем до осем часа сън. Пенсионерите спят обаче не само през нощта, те обичат да подремват и през деня. Количеството хормони, което пенсионерите отделят по време на сън, е значително по-малко от това на по-младите хора. Затова сънят им не е толкова дълбок.
Друг от митовете за съня гласи, че сомнамбулите не трябва да бъдат събуждани. Не е вярно! Трябва да бъдат събуждани, за да не попаднат в опасност: Сомнамбулите пребивават във фаза на дълбок сън и не може да се разчита на пословичната сомнамбулска сигурност. Те я нямат вродена, ориентират се по светлинни източници. Преди това е била луната, а сега са уличните лампи и друга изкуствена светлина. Затова е по-добре те да бъдат събудени преди да се стигне до опасни ситуации.
Твърди се още, че спането преди полунощ е най-пълноценно. И това не е вярно! Всички фази на съня са важни, независимо от това дали сме заспали преди или след полунощ. Първата половина на съня е запазена за т.нар. дълбока фаза на съня. През нея се отделят хормони на растежа. През втората половина сънуваме (т.нар. REM- Rapid Eye Movement). Дори и този, който си ляга след полунощ, спи достатъчно, стига да премине през всички фази на съня.
Най-невярното твърдение е, че при пълнолуние спим по-лошо. Луната за разлика от приливите и отливите няма измеримо въздействие върху клетките и молекулите на човешкото тяло. Чрез много научни изследвания е установено, че няма разлика между спането в нощ с пълнолуние и другите нощи. Учените от Германския център за въздушни и космически полети казват, че е възможно да има хора, които са особено чувствителни към луната, но е възможно те просто да приписват определени свои смущения на пълнолунието. /БЛИЦ