Американката Джулия Хил, на 23-годишна възраст по това време, се качи на дърво през 1997 г. и слезе от него едва след 738 дни.

По този начин тя се опита да научи света на истинска грижа към природата. Хил, което не беше член на никоя организация, просто решила да спаси 600-годишна секвоя от отсичане."Ние сме много зависими от дърветата, въпреки че не забелязваме и не осъзнаваме това. Приемайки дърветата за даденост, не разбираме, че един ден те могат да изчезнат завинаги", заяви екоактивистката.

За да повлияе на ситуацията, Джулия измисля изключително интересен начин. Един ден тя се качила на клоните на 55-метровото дърво и си построила къща от шперплат и брезент с площ от 3 на 3 м².Почти две години смелата девойка прекарва в тази „къща“ сред клоните на червения гигант, когото тя нарекла Луна. Дори дървосекачите, които организирали десетдневна обсада, не успели да я свалят от дървото.

Екоактивистите носели храна за момичето, което я доставяли чрез въжета. Джулия се увивала в спални чували, за да се спаси от студовете и дори ураганът Ел Ниньо и полицейските хеликоптери не успели да я „изхвърлят“ от секвоята.Постъпката на активистката предизвиква такъв отзвук в обществото, че през 1999 г. компанията Pacific Lumber се е съгласила да запази както най-старата секвоя, така и останалите вековни гори в околността. Акцията на момичето приключила, тя слязла от спасената Луна, но не спряла да се занимава с опазването на природата.

Превод и редакция: БЛИЦ