Според най-скромните оценки, на нашата планета растат няколко трилиона дървета. Както в цялата природа, и сред тях има голямо разнообразие. Но сред 60 000 растящи видове се откроява един, който се различава от останалите по своите размери. Този вид се нарича секвоя и е част от семейството на кипарисите.
Почти единственото местообитание на секвоята е западното крайбрежие на Северна Америка, по протежение на Тихоокеанския бряг. Секвоите обичат топлината и влажността, които морският въздух им доставя. Тези дървета могат да живеят няколко хиляди години. 

Разбира се, секвоите са сред най-високите дървета в света. Дърво с височина 60 метра е нещо нормално сред секвоите, а над 90 метра се срещат доста често.

Най-високото открито дърво е секвоята, която има името Хиперион. Височината й е 115,6 метра. Хиперион е открит през 2006 г. в калифорнийския национален парк Редууд от двама учени, Крис Аткинс и Майкъл Тейлър.Дървото се намира в отдалечена част на парка. След находката ръководството на парка е взело решение да не публикува точните координати на Хиперион, така че туристите да не унищожат уникалната екологична система, която се е формирала в продължение на много стотици години.Прогнозната възраст на находката е 600-700 години, което прави Хиперион доста младо дърво, теоретично способно на по-нататъшен растеж. Но, за съжаление, върхът на дървото е силно повреден от кълвачи, така че ако растежът продължи, ще бъде много по-бавен.Друг рекордьор расте в същия парк - секвоята Хелиос, която е с височина 114,6 метра. Най-вероятно растежът на това дърво ще продължи с по-бързи темпове и рано или късно той ще изпревари Хиперион.

Въпреки височината си, стволът на Хиперион е далеч от рекордни стойности и е 4,8 метра в долната част. Според този параметър рекордът принадлежи на друга секвоя, наречена „Генерал Шерман”: стволът й има обхват от 31 метра.


Стволът на Хиперион

Трябва да се отбележи, че терминът "най-високото дърво в света" е доста относително. За да се твърди това абсолютно обективно, е необходимо поне да се измери височината на всички други дървета, растящи на Земята. Възможно е в отдалечени и недостъпни райони на нашата планета да растат дървета, които да са по-високи от Хиперион.Стволът на Генерал Шърман

Необходимо е също така да се каже, че според изследванията на специалистите, максималната височина на едно дърво не може да бъде много голяма и е ограничена до 125-130 метра. Това се дължи на силата на тежестта (на голяма височина дървото не е в състояние да поддържа собственото си тегло) и на системата за "хранене": при голяма височина доставката на влага и хранителни вещества от почвата до короната става все по-трудна поради голямото увеличаване на обема на дървото.

Превод и редакция: БЛИЦ