Върховният комисар по външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини поздрави Хасан Рухани, избран за втори мандат като президент на Иран. "Иранците страстно взеха участие в политическия живот на своята страна. Поздравявам президента Рухани за силната подкрепа, който получи", написа тя в Twitter, цитирана от БГНЕС.
"ЕС е готов да продължи работата си за цялостно изпълнение на JCPOA (ядрената сделка), двустранна ангажираност, регионален мир и отговор на очакванията на всички хора в Иран", добави еврокомисарят.

Европейският съюз и други световни сили постигнаха споразумение с Иран през 2015 г. за ограничаване на ядрената програма на страната и облекчиха икономическите санкции през януари 2016 г.

Брюксел таксува споразумението като прочистване на пътя към подобряване на отношенията с азиатската страна, но напредъкът е бавен и напрежението се е увеличило поради продължаващата подкрепа на Техеран към правителството на Башар Асад в Сирия.
Хасан Рухани официално бе обявен за новият президент на Иран от държавната телевизия, въпреки че резултатите от вота все още не са окончателно обработени. С 99,7 на сто от преброените гласове, медиите ликуват за победата, подкрепяща усилията на Техеран за възстановяване на чуждестранните връзки.

По първоначални данни Рухани получава 23,5 млн. гласа или 57% в сравнение с основния си опонент – Ибрахим Раиси, който са подкрепили 15,5 млн. души. На вчерашния президентски вот е отчетена и висока избирателна активност – бюлетина са пуснали над 40 от около 56 млн. регистрирани гласоподаватели. Наложи се дори и удължаване на изборния ден, за да могат гласа си да заявят хилядите чакащи на опашка граждани.