Президентът на Молдова Игор Додон изключи възможността за използването на военна сила против Приднестровието, като по този начин опроверга някои публикации в пресата, че е възможно военните действия в региона да бъдат възобновени, в интервю дадено за ТАСС.

„Като президент и главнокомандващ на въоръжените сили, никога няма да дам заповед за използването на военна сила по отношение на Приднестровието“, заяви Додон.

„Вече много пъти коментирах тази тема и ще повторя още веднъж: страната ни може да се обедини само по мирен път“, подчерта президентът.

Той заяви още, че публикациите в молдовските и чуждестранните медии, за военния потенциал на армиите от двете страни на река Днестър и възможно възобновяване на военния конфликт са го обезпокоили. 

За да разсея тези слухове, президентът, на когото са в опозиция парламента и правителството, сформирано от проевропейските партии в страната, лично проведе инспекция на военните части, уточнява Фокус.

„Не открих някой да се приготвя за война“, заяви Додон и добави, че е поискал от военното командване да го информира подробно за всички учения и придвижвания на войски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРБОНОСТИ В БЛИЦ!