Австралийските власти предлагат награда от 1 млн. австралийски долара (750 000 щатски долара) за информация, която може да доведе до намирането на 4-годишно момиченце, за което се опасяват, че може би е отвлечено, докато е било на къмпинг със семейството си, предават световните осведомителни агенции.

Клео Смит за последно е видяна да спи в семейната палатка в крайбрежния район Куоба Блоу Холс (Quobba Blow Holes) в Западна Австралия рано сутринта в събота. Майка ѝ казва, че по-късно същата сутрин е намерила палатката отворена, а момиченцето било изчезнало заедно със спалния му чувал.

Екипи претърсват района по вода и въздух.

"Някой в нашата общност знае какво се е случило с Клео. Някой има информация, която може да е от полза и сега има един милион причини да я сподели с властите“,  заяви комисарят от полицията Кол Бланч на пресконференция в четвъртък.

Той добави, че полицията разследва следи въз основа на информация, която са получили. Разследващите се опасяват, че момиченцето може да не е напуснала района само, защото ципът на палатката е бил вдигнат по-високо, отколкото тя би могла да го отвори.

„Надеждата ни е, че ще намерил Клео жива, но сме изключително загрижени за нейната безопасност. Предвид информацията, която получихме след огледа на мястото, фактът че я няма от толкова време... всичко това ни кара да вярваме, че тя е била отвлечена от палатката“, казва детектив Род Уайлд.

Майката на Клео Ели Смит описа последните дни като „ужасяващи“. В емоционално изказване пред медиите тя каза: „Всеки ни пита от какво имаме нужда, но всичко, от което се нуждаем е малкото ни момиченце да е у дома... Най-лошото е, че не можем да направим нищо повече. Нямаме никакви ходове и се чувстваме безнадеждни и безпомощни“.

Г-жа Смит разказва, че сложила Клео да спи след вечеря в петък вечерта, видяла я отново в 1:30, когато се събудила и поискала да пие вода. Клео спяла на надуваем дюшек до кошчето на по-малката си сестричка в отделна стая в семейната палатка.

Ели Смит видяла палатката отворена и установила, че Клео я няма в 6 ч. сутринта, когато отишла да нахрани по-малката си дъщеричка. „Отидохме веднага да видим, дали не е просто някъде около палатката. След това се качихме в колата и обиколихме всичко наоколо. Осъзнахме, че трябва да се обадим в полицията, защото я нямаше“, споделя тя.