16 души загинаха при взрив и пожар в завод "Еластик" в Рязанска област, съобщават местните медии. От Министерството на извънредните ситуации заявиха, че причината за пожара вероятно са "нарушения на технологичните процеси и мерките за безопасност".

Според Министерството на извънредните ситуации в 08:22 часа е постъпила информация за пожар в село Лесное, район Шиловски, където в резултат на нарушение на технологичния процес е възникнал пожар на територията на един от цехове на завода Еластик. Пожарът е възникнал в резултат на технологичен процес. На мястото са изпратени значителни сили пожарникари.

Заводът се намира на около два километра от селото.

Според източник във военно-промишления комплекс взривът е станал на обекта на частна фирма, работеща на територията на неработещия завод "Еластик" - "Разряд" ООД.

Според информацията на уебсайта на компанията, тя се занимава с обезвреждане на боеприпаси и техните компоненти, производство, съхранение и разпространение на промишлени взривни вещества, извършване на работа с използване на информация, представляваща държавна тайна, транспортиране на опасни производствени съоръжения.

В 09:31 ч. на мястото на пожара е ликвидирано открито горене на площ от 160 кв. м. Самата сграда на работилницата, по негови данни, се е срутила, единични конструкции са оцелели, но всичко вътре е изгорено.

След елиминирането на откритото горене в барутната фабрика спасителите са започнали да разчистват развалините.

На базата на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия в Рязанска област функционира оперативен щаб. Общо 170 души и 50 броя оборудване участват в отстраняването на последиците от инцидента.