Големият рад Лвов в западната част на Украйна беше разтърсен тази нощ от няколко много силни експлозии, предаде Асошиейтед прес.

Екип на агенцията в града е видял ярки експлозии, които са осветили небето на запад от града малко след полунощ местно време, съобщава БТА. По информация от свидетели експлозиите са били поне осем. В града бе наложен комендантски час от 23:00 часа до 06:00 часа.

Регионалният военен командир Максим Козицки публикува съобщение в "Телеграм", в което каза, че "по първоначална информация противовъздушната отбрана е проработила".

Кметът на Лвов Андрей Садовий каза във "Фейсбук", че няма потвърдена информация градът да бил поразен от ракети.

"Нека за това да благодарим на тези, които защитават нашето небе", призова той. "Сутринта ще дадем по-точна информация. Грижете се за себе си и не игнорирайте въздушните тревоги", добави Садовий.

Освен в Лвов, експлозии са станали и в Новояворовск, Лвовска област, като по предварителни данни е бил обстрелван обект от военната инфраструктура на 15 км. от границата с Полша.

За взривовете в Новояворовск съобщава във Facebook кметът Владимир Мацелюх, информира "Укринформ". Той призова жителите да не напускат убежищата си и да чакат официална информация.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба е убеден, че Украйна няма да отстъпи Крим и Донбас в името на прекратяване на огъня. Той смята, че тези територии не могат да се превърнат в "разменна монета" в преговорите с Русия.

Кулеба е заявил това в интервю за Bloomberg. Според него решенията за отстъпки в миналото са отчасти причина за настоящата война.

"Вместо да се пита какво трябва да направи Украйна за прекратяването на огъня, за да сложи край на войната, този въпрос трябва да се зададе на Русия", подчертава външният министър.

Според него Киев няма да направи компромис по въпроса за териториалната цялост, дори ако това може да сложи край на конфликта. "Искаме всичко да ни принадлежи и да остане при нас", заявява Кулеба.

Междувременно световните издания съобщиха, че руската армия е убила още чуждестранни наемници.

Според съобщенията загиналите са:

- Беларуският националист Павел "Волат"

- Грузинският наемник Рати Шургая, на 38 г., който получава смъртоносни рани в главата и гърдите в сраженията край Изюм в Харковска област.

Руският президент Владимир Путин почти е изчерпал ресурсите си, за да продължи борбата. Към днешна дата Русия вече беше задействала 80% от батальонно-тактическите си групи (БТГ) във войната срещу Украйна.

Неизползвани са остнали тридесет и четири от общо 140-те БТГ, предназначени за нахлуването. Това съобщава американският журналист Джак Детч, позовавайки се на източник от Пентагона, информира украинското издание Obozrevatel.

Според високопоставения служител на Министерството на отбраната на САЩ, цитиран от Детч, в момента в Украйна се сражават около 106 руски батальонно-тактически групи. В същото време руското военно и политическо ръководство е планирало да включи 140 БТГ във военните действия в Украйна.

Пентагонът е констатирал, че на Путин са му останали малко военни ресурси, за да продължи да воюва.