Британското разузнаване MI6 настоява за удари по обекти в Белгородска област. Британските военни съветници на кралството са се обърнали към украинския президент Володимир Зеленски с такова предложение.

Това съобщават световните издания, позовавайки се на новинарски канал в "Телеграм", позоваващ се от своя страна на вътрешен човек от кабинета на украинския държавен глава.

Според информацията, военното ведомство на Великобритания вече е подготвило координати и информация за обекти в региона, които могат да се превърнат в цел за саботаж.

Става дума за военни части, резервоари за гориво, транспортни възли и снабдителни бази, които се използват от руската армия по време на военните действия в Украйна.

Основната цел на британските ръководители, според източника, е да отслабят военния потенциал на Русия и силите на ЛДНР.

Необходимо е да се отбележи, че руското министерство на отбраната не е коментирало тази информация.

От началото на войната украинските въоръжени сили са атакували няколко военни и граждански инфраструктурни обекта на територията на Белгородска област.

На 29 март украинските военни изстрелват най-малко три снаряда от ракетна система "Точка-У" от територията на Харковска област към Белгородска област. В резултат на това се взривява военен обект в село Красний Октябър в Белгородска област.

А на 1 април два хеликоптера на украинските въоръжени сили нанесоха въздушен удар по петролна рафинерия край Белгород. В обекта избухва пожар - запалват се резервоари за гориво.