"Американски специалисти провеждат експерименти с ХИВ инфекция на украинска територия от 2019 г. насам, като включват украински военнослужещи като целева група".

Това заяви Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на руските въоръжени сили. По неговите думи, руското министерство на отбраната е успяло да спре изпълнението на военно-биологичните програми на Вашингтон на територията на Украйна.

"С активните действия на руското министерство на отбраната ни се удаде да спрем реализацията на военни и биологични програми на територията на Украйна", каза той на брифинг, свързан с военните и биологични дейности на САЩ.

Кирилов изтъкна, че в резултат на руските действия Пентагонът активно прехвърля изследвания, които не са били завършени в рамките на украински проекти, в Централна Азия и Източна Европа. 

Участниците в програмата

Кирилов припомни, че руското министерство на отбраната вече е цитирало имената на участници във военни биологични програми, сред които представители на Демократическата партия на САЩ, служители на американското военно министерство и изпълнители на Пентагона.

"От документите в доклада на DTRA (Агенция за намаляване на отбранителните заплахи на САЩ) получихме нова информация за ключовите фигури в т.нар. украински проекти, които досега са оставали в сянка", каза той.

Кирилов заяви, че сред тях е изпълнителният директор на Labyrinth Global Health и бивш директор на програмите на Metabiotics в Централна Африка Карен Сейлорс. От 2016 г. той работи в Украйна като водещ консултант по проекта UP-10 за пътищата на африканската чума по свинете.

Колин Джонсън от университета на Тенеси и директор на Института за изследване на системата "гостоприемник-патоген" е ръководител на проекта UP-8 за изследване на обхвата на патогените на хантавируса и конго-кримската треска в Украйна, каза Кирилов.

Той заяви, че Джонсън е управлявал процеса на вземане на биологични проби от военните в Украйна и е осигурил взаимодействието на американските клиенти с Центъра за обществено здраве към украинското Министерство на здравеопазването.

Игор Кирилов спомена и името на Люис фон Тайер - президент и главен изпълнителен директор на Battelle, която е основен изпълнител на Пентагона и Министерството на енергетиката на САЩ. Компанията наблюдава проекти за изследване на зоонози в Украйна от 2003 г. насам.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук