Процесът на избор на генерален секретар на ООН навлиза във финалната си фаза, каза на пресконференция в Москва днес руският заместник външен министър Генадий Гатилов, цитиран от ТАСС. "С приближаването на момента на истината интересите на държавите и политическите дебати около този въпрос видимо се разгорещяват", отбеляза той, без да даде повече подробности.
Заместник външният министър допълни само, че Русия не възпрепятства никого от кандидатите за поста генерален секретар на ООН.

"Ние сме се срещали и с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева. Външният министър Сергей Лавров се е срещал с тях. Ние ги изслушваме и никого не отхвърляме. Ние сме имали контакти с всички кандидати, които са в списъка за гласуване, те всички са идвали в Москва ", каза Гатилов. 

"Ние на никого не налагаме вето, ние не възпрепятстваме никого да участва в тази предизборна надпревара", добави той.

По-нататък на пресконференцията Гатилов се спря на опитите на Русия и САЩ да се споразумеят за подновяване на примирието в Сирия, като посочи, че договорките между тях от 9 септември представляват добра възможност в тази насока. Засега това не се получава, въпреки редовните контакти между външните министри на Русия и САЩ, добави той. Според него договорките от 9 септември са били поставени под въпрос от поредица от инциденти в Сирия, в това число ударите срещу сирийските войски край Дейр аз Зур и срещу хуманитарния конвой край Алепо. 

Москва очаква от САЩ данни за разположението на опозиционните групировки в Сирия, без което не може да се върви към уреждането на конфликта, подчерта Гатилов. За Москва става все по-очевидно, че опозицията в Сирия укрепва съюза си с екстремистката групировка "Джебхат ан Нусра", отбеляза той. 

Гатилов заяви, че Москва не обсъжда със САЩ въпроса за съдбата на сирийския президент Башар Асад.