Министерството на отбраната на Русия изрази недоумение от британската реакция на медийни съобщения за засичане на руска подводница, преминаваща през Северно море и Ламанша. Москва е изненадана, че британският кралски военен флот е издирвал руска подводница, пътуваща явно на повърхността през Ламанша. Нещо повече - "Старий Оскол" била приветваствана от преминаващите търговски кораби, предаде ТАСС.
"В руското военно ведомство са изумени, че за откриването на подводница, движеща се на бавен ход в надводно положение, съпроводена от буксирен кораб, се оказаха необходими съвместни усилия на британските ВМС и на съюзниците от НАТО", се казва в комюнике на министерство.

"Би било странно, ако кралският ВМФ и натовските съюзници не бяха забелязали подводницата, още повече, че преминаващите насрещно и паралелно търговски кораби от различни страни по стара морска традиция приветстваха нашите моряци в Баренцово, Норвежко и Северно море по време на няколкодневния преход", отбелязва ведомството.

Дизелово-електрическата подводница "Старий Оскол" след изпитания в Балтийския и Северния флот на Русия е в планов преход към постоянната й дислокация в Черноморския флот.

Подводницата се движи на собствен ход в надводно положение, съпроводена от буксирния кораб "Алтай", допълва ТАСС, цитирайки пресслужбата на военното министерство.