Русия смята, че съществуват противоречия между доклада за националната сигурност на България, в който Русия е посочена като заплаха за страната, и намеренията на българското правителство да развива двустранни отношения с Москва. Това посочват в съобщение от руското министерство на външните работи, цитирано от БГНЕС. 

Според него, ако това противоречие е под влиянието на западните партньори, то „те явно се опитват да внесат раздор в руско-българското многоизмерно, взаимноизгодно сътрудничество“. 

От министерството посочват също, че буди съжаление това, че парламентът на България все пак одобри внесения от правителството доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2016 г., в който Русия е посочена като заплаха за страната. 

„Съдържащите се там пасажи рязко противоречат с декларираните намерения на настоящия министерски кабинет на Бойко Борисов за развиване на отношения с Русия в търговско-икономическите, енергийните и културно-хуманитарните сфери“, казват от Москва. 

Властите също така посочват социологическо проучване, според което 85% от запитаните не виждат в руската външна политика заплаха за България. 

„Удивително е как такива откровено русофобски документи се приемат от парламент, в който почти половината от депутатите (116 от 240) членуват в група за приятелство с Русия“, посочват още от министерството.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!