Руското министерство на отбраната коментира информацията на американските военни за сблъсък между американски дрон и руски Су-27 над Черно море.

Американският дрон е летял към руската граница с изключени транспондери, съобщи министерството. То заяви, че руските изтребители не са осъществили контакт с безпилотния летателен апарат и не са използвали бордови оръжия.

Според версията на руското военно ведомство, американският дрон е бил забелязан тази сутрин в района на полуостров Крим. Безпилотният летателен апарат е нарушил "границите на района, където действа временен режим за използване на въздушното пространство".

Извънредно: Руски изтребител направи таран на американски дрон над Черно море

Руските изтребители не са използвали оръжие и не са се сблъсквали с дрона, а причината за падането му във водата е рязко маневриране и загуба на височина, казват руските военни.

"Средствата за управление на руските ВВС сутринта са регистрирали полет на американски безпилотен апарат MQ-9 по посока на руската държавна граница", заяви Министерство на отбраната на Русия. "Дежурните изтребители от силите за противовъздушна отбрана са били вдигнати във въздуха, за да идентифицират нарушителя над водите на Черно море."

В изявлението на министерството се допълва, че поради внезапна маневра американският дрон е преминал в "неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност".

"Руските изтребители не са използвали бордови оръжия и не са влезли в контакт с американския дрон, като благополучно са се върнали на летището", завършва изявлението.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук