Великобритания, Словакия, Швеция и Чехия са сред най-вероятните източници на химическия агент "Новичок". Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от местни медии. Тя увери, че газът никога не е бил произвеждан в Русия или СССР.

Използваното за отравянето на Сергей Скрипал вещество може да е от държави, които са проучвали новичока, включително Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, поясни тя.

По думите й тези държави са имали програма за новичок от края на 90-те години на XX век до днес.


Четете още: Лондон реагира на изгонването на дипломатите си и каза нещо важно на народа на Русия 

САЩ също трябва да бъдат "поставени под въпрос", смята Захарова.

"Как достигнаха до заключението за руски "отпечатък", след като не са ни предоставили тези проби? Логично е да не притежават това вещество. С какви проби са сравнили, за да достигнат до това заключение", зачуди се тя.

Според Захарова Западът лъжи от самото начало. "Ако британският премиер и други британски експерти предоставят формулата, ще стане ясно в кои държави са разработени тези агенти", поясни говорителят на ведомството.

Четете още: Шефът на ФИФА отговори на Лондон и обяви официално ще се проведе ли Световното по футбол в Русия 

Вчера Александър Шулгин, представителят на Русия в Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага, заяви, че потенциалният нервнопаралитичен газ, свързан с отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания, може да е разработен в САЩ и Великобритания, а не в Русия.

Четете още: Извънредно! Русия отвръща на удара: Изгони 23 британски дипломати, закрива генералното консулство в Петербург 

По-рано тази седмица руският експерт Игор Никулин пък каза, че всички запаси от химическия агент новичок са унищожени с помощта на САЩ. Никулин поясни, че САЩ са финансирали програмата за унищожение на запасите от новичок в изследователски обект в Узбекистан в края на 90-те години на XX век. Обектът в Нукус е използван от СССР за разработване на химически оръжия.