Москва разглежда инцидента с участието на руски изтребител Су-27 и американски военен дрон над Черно море като провокация, заяви руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент на САЩ във връзка със случая, предаде Ройтерс.

Вашингтон съобщи, че американският дрон е бил свален от изтребителя, но Русия отрече това.

Американската страна изрази протест във връзка с "непрофесионални действия", както казаха, от руска страна,  каза Антонов пред репортери след консултациите в Държавния департамент.

Той каза, че руски изтребители не са използвали оръжия срещу американския безпилотен самолет MQ-9 (Ем Кю-9), който е изпълнявал разузнавателна мисия над Черно море.

"Искам да подчертая, че руските пилоти са действали много професионално, не е имало никакъв контакт, не е имало никакво използване на оръжие от нашите изтребители", каза той.

"Този апарат е летял с изключени транспондери и е навлязъл в зоната на специалната военна операция. (За тази зона беше съобщено) по международните канали. Ние, Русия, предупредихме всички за това. Смятам, че това е истинска провокация.

Провокираха ни да предприемем определени действия, след което да могат да обвинят Русия, руските военни в непрофесионализъм", отбеляза дипломатът.

Антонов каза, че американски самолети и кораби нямат работа близо до границите на Руската федерация. "Представяте ли си такъв самолет, дрон, внезапно да се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско?

Представяте ли си каква би била реакцията на американските медии, на Пентагона по отношение на такъв дрон?", запита той е допълни: "Това е многофункционален атакуващ дрон, който може да носи 1700 кг експлозиви".

Руската страна не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения със САЩ в интерес на народите на Русия и САЩ, подчерта посланикът, цитиран от БТА.

Расте напрежението между САЩ и Русия заради сваления във вторник американски безпилотен самолет над Черно море.

Пентагонът съобщи, че дронът бил на рутинна разузнавателна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, когато два руски изтребителя опитали да го прихванат, информира Нова телевизия.

Подобни действия не са необичайни, но в този случай, според Вашингтон, става въпрос за „непрофесионално и опасно” поведение на руските пилоти, защото се е стигнало до сблъсък.

 

Руски изтребител е ударил витлото на американския дрон и това е станало причина той да се разбие в Черно море. Според Пентагона, руските изтребители изхвърлили преди това няколко пъти гориво върху дрона.

От руското военно министерство твърдят, че дронът паднал във водата в резултат на рязка маневра и не е имало сблъсък. Москва разглежда инцидента като провокация, заяви руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент.

 

„Продължаваме да събираме информация за това какво точно се е случило, но мисля, че на базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение. Тези действия говорят сами по себе си. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се приближили толкова близо до безпилотната машина, че в крайна сметка са повредили витлото на нашия MQ-9. Според нас, това е довело до повреда и в руския изтребител”, заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Белият дом и Пентагонът осъдиха руските действия, съобщава БНТ. Великобритания призова за бдителност, Австралия обвини Русия, че прави опити да провокира западните сили.

Не се уточнява дали дронът е носил оръжие.

 

Междувременно американското издание Politico разкри, че ВВС на САЩ, месец след началото на конфликта в Украйна, се опитали да прехвърли остарелите дронове MQ-9 Reaper на Киев.

Споразумението вече било подписано, но Пентагонът го забавил, страхувайки се, че американските технологии ще попаднат в ръцете на Москва.

Снощи пък руският президент Владимир Путин обяви, че взривовете на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 през миналата година, са извършени на държавно ниво. Той отхвърли версията, че автономна про-украинска група е отговорна за случилото се и я нарече „пълна безсмислица”.

По думите му, този терористичен акт е поръчан на държавно ниво, защото нито един аматьор не може да извърши подобно действие.

„Кой има интерес? Теоретично Съединените щати имат интерес да спрат доставката на руски енергийни източници към европейския енергиен пазар и сами да доставят количествата, включително втечнен природен газ, дори и да е по-скъп с 25-30% повече от руския”, заяви Путин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук