Русия съобщи, че може да нанесе ядрен удар срещу Полша, след като тази страна прие да разположи на своя територия елементи от американския противоракетен щит.
Генералният щаб на Русия предупреди Полша, че в случай на разполагане на нейна територия на американската противоракетна отбрана, тя става "приоритетен обект" за ядрен удар, съобщава руската агенция НюзРу.
Заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия ген. Анатолий Ноговицин каза, че САЩ ще защитават с тази ракетна система себе си, а не Полша. Според него, като приема американския щит, Полша се излага 100% на удар от страна на Русия.

Унищожаването на подобни цели е приоритет за нас, каза Ноговицин на пресконференция, посветена на подписаното споразумение между САЩ и Полша за разполагане на елементи от ракетния щит.
Ноговицин цитира новата руска доктрина, според която подобен удар може да бъде нанесен срещу страна, която има ядрено оръжие или срещу неин съюзник, както и срещу държава, която разполага на своя територия ядрени оръжия.
Според него, това се отнася и за обекти от американския ракетен щит. Според него, Полша би трябвало да знае за това, когато подписва договора с Вашингтон.
Полша подписа снощи предварително споразумение със САЩ за разполагане на нов противоракетен щит на нейна територия.
Според него, Съединените щати ще разположат 10 ракети-прихващачи в база край Балтийско море в замяна на помощ за засилване на полската противовъздушна отбрана.
САЩ казват, че системата ще защитава тях и Европа от ракети с голям обсег на действие, изстреляни от "непредвидими държави". /БЛИЦ