„Атлантическият съвет” – неправителствен център, транслиращ позицията на НАТО – публикува доклад под название „Въоръжение за сдържане: как Полша и НАТО трябва да противостоят на възраждаща се Русия”. Документът дава алгоритъм за действията на Полша и НАТО в случай на някаква заплаха от страна на Русия.
В документа се казва, че в случай на атака Полша е длъжна незабавно да се притече на помощ на балтийските страни и на Румъния и да чака подкрепление от Алианса.

Авторите на доклада отбелязват, че Варшава трябва да бъде убедена да не се поддава на шантаж с ядрен удар от страна на РФ. Властите в Полша в случай на необходимост следва да допуснат на своя територия самолети с ядрени заряди.

Освен това Полша трябва да си остави правото в случай на предполагаемо „нападение от Русия” да организира контраатака с навлизане на територията на РФ и да използва войските на спецназа да организира контраатака с навлизане на територията на РФ. За целта е желателно тя да публикува списъка на потенциалните цели за атака, например да обозначи Калининградска област.

Авторите на доклада правят препоръка Полша да си запази правото да организира и проведе хакерска атака, като нейна цел да станат например московското метро, електроснабдяването на Петербург и държавни медии като RT.

Авторите отбелязват, че всички мерки са определени „с отчитане характера на заплахите и в съответствие с потребностите на НАТО да изгради надеждна система за сдържане в региона.

„Има насъщна необходимост от укрепване на отбранителната способност на Полша, за да се ликвидира съблазънта за Русия да извърши неочаквано нападение” – се казва в доклада.

Превод и редакция: БЛИЦ