Mилиардерът Илон Мъск е подал молба за разрешение за дейност на компанията „Старлинк“ в Турция. Това съобщи в профила си в социалната мрежа Екс заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян.

Очакваната стъпка от страна на Илон Мъск дойде от Турция. Компанията "Старлинк", която предоставя сателитни услуги и е собственост на милиардера, подаде официална заявка за развиване на дейност в Турция, посочва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

След внасянето на молбата проведохме продуктивна среща с представители на SpaceX в Управлението за информационни и комуникационни технологии, написа в акаунта си в Екс Йомер Фатих Саян.

Среща

Новината за искането на Мъск за развиване на дейност на „Старлинк“ в Турция идва няколко дни след срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с милиардера в Ню Йорк. По време на разговорите Ердоган предложи на изпълнителния директор на производителя на електромобили „Тесла“ (Tesla) изграждането на завод на компанията в Турция. 

Мъск е посочил, че много турски доставчици вече работят с „Тесла“ и че Турция е сред най-важните кандидати за следващия завод на компанията.

По време на срещата Ердоган също така е заявил, че Турция е отворена за сътрудничество и в областта на изкуствения интелект, и във връзка с комуникационната мрежа „Старлинк“ („Starlink“), съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук