Аз съм изключително озадачена. Не знам дали Мъск е подполковник от руското разузнаване Иля Москов, дали се опитва да деескалира напрежението между САЩ и Русия, или просто търси истината, пише блогърката Ирини Зикидис във Фейсбук.

Моите резерви към този човек са големи, и докато досега искрено се забавлявах как разпердушинва розовия комсомол, вече наистина недоумявам каква игра играе. Гледам, че пак е избухнал с четири гневни туита, посветени на The Global Engagement Center (GTC).

Това е агенцията, която ръководи и координира усилията на федералното правителство на САЩ за "разпознаване, изобличаване и противодействие на чужда държавна и недържавна пропаганда за дезинформация, насочена към сигурността и стабилността на Съединените щати".

Кой знае защо, Мъск нарича организацията "най-големият нарушител" и "заплаха за демокрацията", прилагайки документи, доказващи намесата на агенцията в Twitter.

Става дума за модерирането на съдържанието на Twitter и цензуриране на хора и медии по време на пандемията. Агенцията е обозначавала като дезинформация от руско прокси всеки туит, който е изразявал съмнение в произхода на коронавируса или е имал въпроси към проучванията в Ухан.

"Агенцията маркира акаунти като "руски проксита" въз основа на критерии като "Описване на коронавируса като проектирано биологично оръжие", или например "изследване, проведено в института в Ухан" и "приписване на появата на вируса на ЦРУ".

Държавата също маркира акаунти, които ретуитват новини, че Twitter е забранил популярния в САЩ уебсайт ZeroHedge, твърдейки, че "това е довело до още една вълна от разкази за дезинформация". ZeroHedge публикува доклади, спекулиращи, че "вирусът има лабораторен произход."

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук