Американското списание Military Watch Magazine (Скотдейл, Аризона) публикува статията „Какво ще прави Русия с крилатите ракети на САЩ, възстановени и предадени след атаката през април в Сирия” (What Russia Will Do With the US Cruise Missiles Recovered Intact from the West's April Attack on Syria). Този интернет-ресурс се позиционира като авторитетно аналитично издание, настроено критично към програмите и бойните системи на Пентагона.
 

В последно време в САЩ се публикуват удивително много негативни материали на армейска тематика, включително и от Пентагона: руснаци и китайци догонват американците при новите технологии; новите системи оръжия стават все по-скъпи; ако стане война, то последният руски войник ще загине сутринта, а последният рейнджър ще умре от раните си чак вечерта и то след като даде прощално интервю за CNBC.
 
Целта е обработка на общественото мнение с цел увеличаване на военния бюджет. Затова всяко без основания хвалене на руско оръжие в медии на САЩ (и препечатвано в руски) изглежда подозрително.
 
Все пак цитираната в началото публикация на Military Watch Magazine заслужава особено внимание, защото повдига въпроси: Действително ли Москва разполага с паднали в Сирия на 14 април крилати ракети „Томахоук”? Разкриха ли те вече някакви тайни? И кой излъга световната общност – Пентагонът или руското МО?
 
В Близкия Изток се наблюдава сериозно външнополитическо раздвижване, САЩ станаха все по-предпазливи. Именно затова изданието счита, че Москва стана притежател на безценна информация за възможностите на Америка. Нещо повече, Military Watch Magazine призовава американците да повярват на руските експерти, които твърдят, че от небето им паднал секретен учебник по уникално материалознание.
 
Предполага се, че става дума за някакви неизвестни сплави и композитни материали с удивителни свойства. Ако това е така, ако в този „учебник” се разказва за секретни неизвестни технологични възможности на САЩ, то Америка е много по-опасна, отколкото си мислят руснаците.
 
Ако се съди по показаните от руснаците снимки, ракетите са в добро състояние. Това означава, че е разкодирана системата за предаване на информация, насочване и пространствено позициониране, които представляват за Русия огромен интерес.
 
Това предполага, че корпорацията-производител Raytheon почти сигурно ще измени платформата, пише Military Watch Magazine. „Модернизацията на сегашния арсенал ще се окаже извънредно скъпа и ще отнеме няколко години, в противен случай основната крилата ракета на ВМС на САЩ ще е уязвима за електронни смущения. Вероятно поради тази причина Русия не потвърди дали е получила по съвършеното оръжие JASSM, също използвано в Сирия. Руските държавни медии само споменаха такава възможност, оставяйки някаква двусмисленост. А това значително затруднява американските военни в търсене на разумен отговор.”
 
Вън от съмнение е, че американците умеят да правят правилни изводи. И ако сложната ситуация в Сирия не намери решение до година-две, те може пак да нанесат удар, но тогава ракетите вече ще са модернизирани.
 
Превод и редакция: БЛИЦ