В САЩ невинно осъден мъж беше освободен, след като излежа 34 години за обир, в който не е участвал, съобщи CNN. Сидни Холмс бе осъден на 400 години затвор през 1988 г. Жителят на Флорида беше обвинен в участие във въоръжен грабеж близо до град Форт Лодърдейл същото лято.

Тогава двама неустановени мъже слезли от колата на паркинга на смесения магазин и ограбили двама закъснели купувачи. Твърди се, че Холмс е бил шофьор на двойка нарушители и им е помогнал да избягат от местопрестъплението.

Повторното разследване на неговия случай започна през 2020 г. благодарение на усилията на екипа на The Innocence Project („Проект Невинност“). Оказа се, че Холмс е влязъл в затвора единствено заради марката на колата си.

Крадците избягали с кафяв Oldsmobile Cutlass. Няколко седмици след обира братът на една от жертвите забелязал на улицата точно същата кола, която Холмс притежавал, и дал нейния номер на полицията. Мъжът бе задържан.

При първото разпознаване потърпевшите не го разпознали, но при второто все пак потвърдили, че именно той е шофирал. В същото време съдът не взе предвид показанията на роднините на Холмс, които твърдят, че по време на обира той е бил на друго място.

Освен това колата на Холмс имаше няколко "съществени разлики" от колата на нападателите. Освен показанията на свидетели, разследването не откри доказателства, потвърждаващи вината му.

Тръпката е навсякъде с efbet.com


Въпреки това журито призна Сидни Холмс за виновен и съдът го осъди на 400 години затвор. По време на разследването и в ареста мъжът отрече да е съпричастен към престъплението и се опита да издейства преразглеждане на случая.

По-рано тази седмица съдът намери Холмс за невинен и нареди незабавното му освобождаване от ареста. „Никога не съм губил надежда и вярвах, че това ще се случи един ден“, каза той, след като се срещна със семейството си.

Отделът за преглед на прокурора във Флорида призна в изявление, че ако днес Холмс беше заподозрян при подобни обстоятелства, той дори нямаше да бъде обвинен.

Не е установена самоличността на нападателите, извършили грабежа през 1988 г. По-рано беше съобщено, че в американския щат Мисури е освободен невинен мъж, осъден на доживотен затвор. Той прекарал 28 години зад решетките. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук