В скорошно видео, публикувано във Facebook, Травис Кембъл диша тежко с помощта на кислородна маска. Можете да видите машината, показваща неговите жизнени показатели, видими на заден план.

"Хей, всички", казва 43-годишният мъж, като прави пауза между изречения с кратки, трудни вдишвания, и допълва: "Издържах през нощта. Беше дълга."

Кембъл, съпругата му и две от децата му се заразяват с COVID-19 миналия месец. Пред VICE News Травис казва, че останалата част от семейството му се "подобрява с минимални последици, за щастие", но самият той няма този късмет. Той е приет в болницата на 25 юли, същия ден, когато публикува във Facebook, че "никога през живота си не е бил толкова болен".

В понеделник той бе преместен в интензивното отделение.

Откакто е приет в болницата, Кембъл почти всеки ден публикува видеоклипове във Facebook, в които документира болестта си - и моли хората да се ваксинират. Кембъл е неваксиниран. Хората, които "популяризират антиваксърски мнения, не са около вас, докато вие лежите тук, борейки се за последния си дъх като риба извън водата", казва той пред VICE News в съобщение във Facebook в четвъртък.

Кембъл насочва видеоклиповете си към неваксинирани хора, като ги предупреждава какво може да се случи, ако се разболеят от COVID-19, без да бъдат ваксинирани. "Този ​​щам на "Делта" е нещо друго“, казва той във видеоклип по-рано тази седмица. "Искам да ви попитам: Ако мислите, че трябва да седнете и да планирате сбогуванията и погребението си или да отидете да се имунизирате срещу COVID, какво бихте направили?“

"Това е отрезвяващата мисъл, която мина през главата", добави той. "Плановете"

Кембъл каза, че е чувствал, че не е необходимо да се ваксинира, тъй като през зимата на 2020 г., преди коронавирусът да се разпространи, "много силен вирус" обиколи семейството му. "Приличаше на COVID и обичайната мисъл беше, че вече сме го прекарали и няма да го хванем отново", обяснява Кембъл пред VICE News. "След това започна да отслабва, така че си мислехме, че ще отмине и нямаше натиск да се ваксинира".

"По време на всички политически програми и конспирации хората изтръпват и не гледат новини", казва той и добавя: "Това са причините, поради които взех лоши решения и да не защитя емейството си и мен с ваксина."

Докато над половината от гражданите на Вирджиния са напълно ваксинирани, югозападната част на щата има много по-нисък процент на имунизация от Ричмънд или предградията на окръг Колумбия на север. Приблизително 43 % от жителите на Бристол са получили една доза ваксина.

Появата на силно трансмисивния Делта вариант на вируса подчертава различията в процентите на ваксинации в цялата страна; средният национален процент на ваксинация е 50 процента, но всички 50 най-засегнати окръга в САЩ в момента са доста под този показател, според New York Times и Министерството на общественото здраве на Джорджия.

Въпреки че ваксинацията не предпазва изцяло от улавяне или предаване на вируса, тя драстично намалява честотата на сериозни заболявания като това, с което Кембъл се бори в момента. Към 26 юли по-малко от 6400 от 163 милиона души, които са били напълно ваксинирани, са били хоспитализирани и са дали положителен тест за COVID-19, според CDC.

Кембъл започна да умолява приятелите си във Facebook да получат ваксината в деня, в който влезе в болницата, и след малко повече от седмица и половина той вече е оказал влияние. Кембъл казва, че "стотици хора" са му изпратили съобщение, за да му кажат, че ще се ваксинират благодарение на него. В една публикация има  снимка на съобщение, което фармацевт е изпратил до съпругата на Кембъл, в което той казва, че "са имали куп хора, дошли за ваксината срещу COVID, защото познават Травис или са видели историята му по новините.

Кембъл казва, че иска всеки, който научи за неговата история, да знае, че "това ще спаси животи", и помоли зрителите си "силно да обмислят да станат донори на органи". Експертите казват, че необходимостта от трансплантации на органи като белите дробове и черния дроб може да се увеличи през следващите години, тъй като дългосрочните ефекти на COVID, както от самата болест, така и по други въпроси като злоупотребата с вещества-стават напълно видими.

Що се отнася до собствената му ситуация, Кембъл казва, че е уморен и кислородът в кръвта му е нисък. В момента той е на вентилатор и гръдна тръба и лекарите казват, че един от белите му дробове е частично колабирал, но те са "обнадеждени" каза той пред VICE.

"Успях да преживея още една дълга нощ", написа той в статус във Facebook в четвъртък сутринта, където добави: "Благодаря ти, господи!".


Източник: dnes.bg