40-годишен мъж е приет по спешност в университетската болница Крус (Vizcaya) със симптоми на болестта бяс. Мъжът е бил в чужбина, когато е ухапан по ръката от домашна котка.


От болницата потвърдиха за случай на заразен с „бяс“. Според директора на клиниката са взети всички предпазни мерки, за да се предотврати заразяването на повече хора и достъпът до пациента е ограничен.

За него се грижи специализиран екип на клиниката по инфекциозни заболявания. Осведомен е и Центърът за здравна сигнализация и Координация при спешни случаи към Министерството на здравеопазването, допълни той.

Бесът е вирусно заболяване на нервната система, причиняващо остър енцефалит. Той е зооноза – заболяване, предавано от животни на човек. Заболяването засяга всички бозайници, което поддържа постоянен резервоар от вируса в природата – най-вече прилепи, вълци, лисици, чакали и др.

Среща се в над 150 държави и причинява смъртта на над 55 000 души всяка година по данни на Световната здравна организация. Огромното болшинство от случаите настъпват в Африка и Азия. 15 милиона души биват ваксинирани ежегодно за предотвратяване на заразяване.